Directeur Poëziecentrum Dave Van Robays: “Goede poëzie is er een die je telkens nieuwe lagen laat ontdekken.”

De twaalfde editie van de Poëzieweek is van start gegaan vandaag. Het thema voor dit jaar is ‘Thuis’. Dave Van Robays, directeur van het Poëziecentrum vertelt over wat deze week zo bijzonder maakt.

Hoe hebben jullie voor het thema ‘thuis’ gekozen?

“Het thema van het jaar wordt een jaar op voorhand gekozen door één of soms meerdere dichters die dan gevraagd worden om 10 gloednieuwe gedichten rond dat thema te schrijven. Dat wordt dan het Poëziegeschenk van het jaar, een bundel van 10 gedichten die je als geschenk krijgt bij een aankoop van minstens 12,50 euro bij een deelnemende boekhandel. Dit jaar koos dichter Edward van de Vendel het thema en schreef hij ook het Poëziegeschenk ‘Kom nog even naar mij kijken straks.’ De dichters worden samen met de partnerorganisaties gekozen.”

Hoe wordt het thema ingevuld door het Poëziecentrum?

“Het Poëziecentrum is de algemene coördinator voor de lage landen. Wij werken samen met verschillende organisaties die elk het thema voor zichzelf invullen en activiteiten organiseren.De poëziestichting Poetry International in Rotterdam, organiseert bijvoorbeeld elk jaar het poëziefestival. Zij waren trouwens de initiële initiatiefnemers van de Poëzieweek.”

Hoe breed kan het thema zijn?

“Alles wat voor jou thuis betekent. Er zijn geen eisen. Het kan gaan over mensen zonder huis, over iemand verliezen, over alleen zijn in een huis, mensen die ver zijn van hun huis, zoals bij migratie bijvoorbeeld. Het is op de manier hoe je het zelf invult. Het begrip ‘thuis’ is een thema dat heel breed is.”

Hoe belangrijk is poëzie?

“Broodnodig, elke dag. Het is onze bekommernis. Voor ons als poëzie-organisaties is één week poëzie een lachertje, dat moet er elke dag zijn. Onze doelstelling is dan ook om ervoor te zorgen dat poëzie elke dag aanwezig is.”

Wat is voor u het perfecte poëziestuk?

“Goede poëzie is poëzie die elke dag anders is. We kunnen over goede poëzie spreken als je telkens wanneer je het opnieuw leest, je nieuwe lagen ontdekt. Poëzie is gelaagd en universeel. Dat is wanneer je het elke dag anders kan lezen en denken ‘Zo had ik het gisteren niet gelezen.’.

Het Poëziecentrum organiseert de week van de poëzie in samenwerking met zowel Belgische als Nederlandse partnerorganisaties, zoals Iedereen Leest, Stichting Lezen, verschillende boekhandels en bibliotheken.

https://www.poezieweek.com: Directeur Poëziecentrum Dave Van Robays: “Goede poëzie is er een die je telkens nieuwe lagen laat ontdekken.”
Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Voetbalanalist Brian Soares Duarte over het WK: “Tot nu toe één van de beste WK’s die ik heb meegemaakt”