Vijf keer nieuws dat je door COVID-19 over het hoofd zag

Hoewel het nieuws de afgelopen dagen gedomineerd werd door COVID-19 stond de rest van de wereld niet stil. Hier zijn vijf zaken die de afgelopen tijd ver van alle media-aandacht gebeurden.

1 India hangt mannen op die vrouw verkrachten in bus

In India zijn vier mannen opgehangen die in 2012 een jonge vrouw verkrachtten en mishandelden op een rijdende bus. Ze lieten de vrouw voor dood achter langs de kant van de weg, enkele weken later overleed ze aan haar verwondingen.

De zaak veroorzaakte veel protesten in India, overal kwamen mensen op straat om betere rechten voor vrouwen te eisen. Hierdoor kwam er een strengere antiverkrachtingswet met de doodstraf voor verkrachters als gevolg.

2 Poetin 2036

De Russische president Vladimir Poetin heeft een aanvraag tot wijziging van de grondwet ingediend bij het Grondwettelijk Hof van Rusland. Poetin domineert het Russische politieke landschap al twee decennia lang maar daar zou in 2024 een einde aan komen.

Momenteel verbiedt de Russische grondwet een derde ambtstermijn. Via een verandering van de grondwet waagt de Russische president toch zijn kans tot een herverkiezing in 2024.

Op 22 april zal het Grondwettelijk Hof over de vraag beslissen.

3 Gemoederen tussen de VS en Iran lopen weer hoog op

Maanden na de moord op de Iraanse generaal Qassem Soleimani neemt de spanning tussen de VS en Iran weer toe. Vorige week woensdag werd een militaire basis in Irak getroffen door een raketaanval van een pro-Iraanse militie, met de dood van twee Amerikanen en een Britse soldaat als gevolg. De VS reageerde twee dagen later met luchtaanvallen gericht op de milities, daarbij kwamen vijf leden van de Iraakse veiligheidstroepen om.

Volgens de Iraakse autoriteiten zijn de aanvallen “een schending van de nationale soevereiniteit”, ze betwijfelen ook of de aanvallen het geweld kunnen stoppen. Dat werd afgelopen weekend bevestigd toen een Amerikaans kamp door raketaanvallen werd getroffen. Daarbij vielen minstens vijf gewonden.

4 Voor de twee keer ooit is een man genezen van hiv

In Londen is Adam Castillejo, een man van 40, genezen van hiv. Hij is hiermee de tweede persoon die door een stamceltransplantatie het virus overwint. Castillejo kwam vorig jaar al in het nieuws maar toen kozen de dokters voor de term “langdurige remissie”. Nu durven de dokters met zekerheid te zeggen dat Castillejo genezen is.

Artsen wijzen er wel op dat deze remedie mogelijk niet bij alle hiv-besmettingen werkt. Daarnaast is zo een indringende behandeling geen realistische oplossing.

Niettemin zijn de resultaten erg hoopgevend in de strijd tegen de ziekte.

5 Afrika wordt geteisterd door sprinkhanenplaag

Er is nog een plaag in ons midden. Vorige week waarschuwde de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties dat er in de Hoorn van Afrika een zwerm van honderden miljarden sprinkhanen begon te ontstaan. Hulporganisaties waarschuwen voor de duizenden hectaren gewassen die geteisterd worden door de sprinkhanen.

Fee De Pauw

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Hoe het sneltramproject volledig ontspoort