Bezoekers Holifeest in de Haagse wijk Transvaal, Den Haag
Bezoekers op Holifeest in Den Haag poseren voor de camera. (Foto: Melda Tokgoz)

Vrij op Holi, werken met Pasen: met diversiteitsverlof kiezen Nederlandse werknemers eigen feestdagen

Steeds meer bedrijven bieden hun werknemers de mogelijkheid om wettelijke feestdagen in te ruilen voor andere officieuze feestdagen. Dat zegt de Nederlandse werkgeversorganisatie AWVN. Met de komst van de lente staan allerlei religieuze feestdagen voor de deur. Zo vierden de Hindoestanen, in de Haagse wijk Transvaal, Holifest. Ondertussen kijken ook heel wat moslims uit naar het Suikerfeest. Maar is diversiteitsverlof op de werkvloer vanzelfsprekend?

Amar Soekhlal is voorzitter van Stichting Holi Samen. In samenwerking met de stad Den Haag verwelkomden ze op 25 maart heel wat Hindoestanen op Holifeest. Voorzitter Soekhlal vertelt waarom het belangrijk is om Holi en andere religieuze feestdagen te vieren. “De wereld verandert voortdurend en samenlevingen worden diverser. Ook Den Haag verandert. Het is belangrijk dat religieuze feestdagen die onwettig zijn evenveel appreciatie krijgen als christelijke feestdagen.” Amar Soekhlal is van mening dat diversiteitsverlof een vorm kan zijn van culturele erkenning op de werkvloer. “Van een dagje vrij nemen gaat de economie er niet onder lijden.”

Kind met kleurenpoeder op Holifeest dat op de grond zit. (Foto: Melda Tokgoz)

Extra inspanning

24 procent van de inwoners uit de Haagse wijk bestaat uit Hindoestanen. Toch is er een magere opkomst op Holi. Één van de bezoekers laat weten dat dit te maken heeft met het feit dat niet iedereen zomaar vrijaf kan krijgen. “Ik heb vandaag een halve dag vrij gevraagd om hier aanwezig te zijn. Het is jammer dat ik een extra inspanning moet leveren om hier te zijn in vergelijk met andere werknemers.” Ook Floor Temmink, partijlid van GroenLinks sluit zich aan bij het idee om feestdagen in te ruilen.

Werkgeversorganisatie AWVN zegt dat meer en meer werkgevers de mogelijkheid bieden om officieuze feestdagen in te ruilen voor Pasen en kerstdag. “Hoe groter de diversiteit hoe sneller het gesprek zal ontstaan.” Toch is dit verlof niet in elke sector even voor de hand liggend om toe te passen waaronder in de bouw en bij de hulpdiensten.

Auteurs | Mare Braet, Simon Grootaers, Sterre Loyens, Thibault Thomas, Melda Tokgoz en Stijn Van Hoydonck

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Parodie op de klassieke Spotify Wrapped plaatjes met de slogan: "betaal artiesten een eerlijke prijs".
Spotify betaalt artiesten geen eerlijke prijs