Bewolkte kustlijn

Covid-19 als alibi om privacy van Chinese burgers te schenden

In de maandelijkse podcast van Vranckx en Byloo informeren Rudi Vranckx en zijn gastsprekers ons over China en hun regime in tijden van corona. Ze vertellen over hun ervaringen en meningen in verband met de digitale toestanden die zich in Azië afspelen. Onder andere Tom Van de Weghe, Vlaams journalist en documentairemaker, heeft het over artificial intelligence en de inbreuk op de privacy die hiermee gepaard gaat. Hij heeft zelf jarenlang in China gewoond en verschillende keren met de Chinese autoriteiten in de clinch gelegen. Hij vertelt in Wordt corona de Berlijnse Muur van deze eeuw? openlijk over hoe het eraan toegaat in China.

In het autoritaire China maken ze al een tijdje gretig gebruik van artificiële intelligentie. Concreet betekent dit dat ze verschillende technologieën gebruiken als hulp- en bestrijdingsmiddelen tegen het coronavirus, protesten of opstanden. In de podcast komen heel wat voorbeelden voorbij van zo’n systemen. Ze hebben het over drones met gezichtsherkenning, een kleurencode die je gezondheid bepaalt, DNA-databanken en meer. Drones worden ingezet om gezochte personen op te sporen of het gedrag van de bevolking te controleren. Dit gedrag wordt vervolgens geanalyseerd en gequoteerd aan de hand van een puntensysteem (The Social Credit System). Foutief gedrag wordt gesanctioneerd door een daling van je puntentotaal. Moet dit de Chinese burgers een veilig gevoel geven? Ik noem dit een vergiftigd geschenk. Enerzijds verlenen de machthebbers veiligheid aan de bewoners, anderzijds word je in het oog gehouden en afgestraft voor het minste wat je doet. De overheid beslist ook, aan de hand van dit systeem, wie kansen krijgt en wie niet veel meer van zijn leven kan maken door een tekort aan punten. Dit zorgt voor een superieur gevoel bij mensen hoger in rang en voor discriminatie bij mensen lager in rang.

Vooral tijdens de coronacrisis lijken deze systemen, die uiteindelijk wel een schending zijn van de privacy van vele burgers, te werken om het virus zo snel en efficiënt mogelijk in te dijken. Zo bestaat er een app die medische gegevens van gebruikers opzoekt en ze vervolgens in een kleurencode omzet. Bij rood heb je het virus, bij oranje ben je een gevaar voor de anderen en bij groen is er geen vuiltje aan de lucht. Personen met de kleuren rood en oranje worden zonder twijfelen weggestuurd van elke openbare plaats en zijn verplicht om binnen te blijven. Dit is een goed systeem om coronapatiënten op te sporen. Jammer dat je als burger van vlees en bloed ontmenselijkt wordt in dergelijke maatschappij.

Is het dat allemaal waard om je persoonlijke gegevens te laten doorgronden, enkel en alleen om een virus uit het land te helpen? Voor mij en vele anderen niet, maar de inwoners van China hebben geen andere keuze. Er bestaat namelijk een wet, opgesteld door de Chinese communistische partij, die ervoor zorgt dat de machthebbers alle persoonlijke informatie en medische gegevens over hun burgers mogen gebruiken waar en wanneer ze maar willen. Dit zou bij ons, in Europa, nooit door de beugel kunnen.

Er zijn veel Chinese inwoners die dit aanslepende autoritair regime beu zijn. Sommigen proberen de Chinese firewall te omzeilen door VPN’s. Een VPN is een beveiligde verbinding die wordt gebruikt wanneer men anoniem wil internetten. Met zo’n verbinding botst men ook niet op geblokkeerde sites en krijgt men vrij spel op het wereldwijde web. Ook hier is de Chinese overheid iedereen een stapje voor. Vele VPN verbindingen worden in China onmogelijk gemaakt waardoor de overheid blijft bepalen wat je als gebruiker te zien krijgt. Dit is een onvoorstelbaar harde censuur op de vrijheid van anderen en zou verboden moeten worden.

Als we de Chinese cijfers over het aantal coronapatiënten en -doden mogen geloven, slaagt China aan de hand van deze methodes erin om het virus in te dijken. Maar dit doen ze ten koste van wie of wat? Er zijn veel mensen die hun vrijheid en privacy hiervoor moeten opgeven. En dat moeten ze niet enkel tijdens een crisis zoals deze. Heel hun persoonlijk leven wordt openbaar op het internet gegooid zonder enige inspraak te kunnen hebben in wat ze liever privé houden. Ik ben blij dat ik in een Europees land woon, waar deze methoden tegen de westerse waarden en normen ingaan.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Nooit meer slecht weer
Nooit meer slecht weer