Qmusic: een stage vol enthousiasme en onvergetelijke ervaringen

Afgelopen 9 weken mocht ik me onderdompelen in de wereld van Qmusic. Niet wetende wat me te wachten stond en vol enthousiasme liep ik de vloer binnen bij één van de grootste radiozenders van Vlaanderen. Vanaf dat moment ging er een nieuwe wereld voor mij open.

Mijn eerste dag

Op 29 februari, en vol spanning, begon ik aan mijn pendel- en stageavontuur, dat 9 weken lang zou duren. Samen met twee andere stagiairs werd ik verwelkomd door mijn stagementor, en vanaf dat moment was mijn stage officieel begonnen. Een laptop, batch en eetbonnen werden verdeeld en ik kon plaatsnemen aan mijn bureau. Al snel vond ik mijn plekje tussen de collega’s en ontstond er een leuke traditie. Zo ging ik elke ochtend om 11 uur samen met een andere stagiair koffie halen (in het begin was dit telkens een latte macchiato, totdat we ontdekten dat een koffie verkeerd met karamelsmaak tien keer beter was). Ik kreeg al snel verschillende taken toegewezen, dit varieerde van het opstellen van quizvragen tot het maken van een researchdossier en wekelijks nieuws verzamelen rond artiesten van de Q-Top 40. Bij de start van mijn stage was er ook direct een bijzondere week om de hoek, de ‘I Love The 90 ’s Top 500’ kwam eraan en dat betekende wat voorbereidend werk. Zo mocht ik op mijn eerste dag al meteen op zoek gaan naar bekende namen, spelletjes en programma’s uit de jaren 90. Dit was een verrassend leuk, maar uitdagend onderzoekstaakje, aangezien ik helaas de nineties niet heb meegemaakt.

Een bijzondere ontmoeting

Op de radio hoor je af en toe wel eens interessante gasten passeren, waaronder dus ook bv’s. Zo heb ik tijdens mijn stage enkele sterren zoals Pommelien Thijs, Gustaph, Jennifer Heylen en Maksim Stojanac zien rondlopen. En heb ik ook Henri PFR mogen ontvangen tijdens De Grote JEZ!-actieweek, dit was even chaotisch omdat hij 2 minuten voor hij op de radio moest zijn pas aankwam. Het is stiekem dan ook leuk om bekende gezichten te zien, toen bijvoorbeeld ik Maksim toevallig tegenkwam bij het halen van een koffie was ik toch wel even starstruck. Het was enorm gezellig om te werken op een plek waar verschillende mensen en activiteiten samenkomen en het herinnerde me eraan hoe speciaal het was om een stage bij Qmusic te doen.

Veel geleerd

Doorheen mijn stage heb ik verschillende dingen bijgeleerd. Dit kon gaan van de moeilijkheid ondervinden in duidelijke en concrete quizvragen opstellen, een brainstorm voorbereiden, de juiste informatie zoeken voor een bepaalde research of het schrijven van scenario’s voor op de radio. Maar wat ook op mijn to-do lijst stond was “dj spelen”. Dit betekende niet dat ik Maarten & Dorothee of Vincent moest vervangen als ze eens ziek waren, maar eerder dat ik mee ervoor moest zorgen dat de muziek voor de nacht perfect klaarstond. Ik kreeg tijdens mijn stage de kans om enkele nachtmixen te verzorgen, hierbij moest ik bijvoorbeeld de muziek tussen 2 uur en 4 uur ’s nachts vloeiend laten overgaan met elkaar door middel van jingles. Ik keek er stiekem telkens naar uit om me achter de computer te zetten, omdat ik snel vertrouwd raakte met het mixen en hier ook plezier in vond. Hoewel ik van bij de start wat moeite ondervond met het begin van het nummer, kreeg ik al snel complimenten over mijn nachtmix vaardigheden. Nachtmixen zal dus iets zijn dat ik niet snel zal vergeten en hoop om het ooit op een dag toch nog eens een keertje te mogen doen.

De laatste week van mijn stage stond in het teken van De Grote JEZ!-actieweek, een drukke, maar leuke periode waarbij op vijf verschillende locaties in Vlaanderen optredens plaatsvonden, terwijl Qmusic ondertussen ook live radio uitzond van op die locaties. Tijdens deze week kregen ook verschillende organisaties de kans om tussen 10 uur en 16 uur de muziek te kiezen. Mijn taak was om contact op te nemen met elke organisatie met de vraag of er iemand bereid was om een kort interview te geven op de radio en of er eventueel enkele jongeren waren die graag een audiobericht wilden inspreken voor een leuke aankondiging van het nummer dat ze hadden gekozen. Hierdoor bestond mijn dag soms volledig uit telefoneren, maar dankzij al dat telefoneren heb ik de angst van telefoneren zeker en vast overwonnen. Daarnaast kreeg ik de taak om zowel voor Club De Cock als Vincent Live de organisaties vast te leggen. Dit was soms een uitdaging, maar ik heb er veel uit kunnen leren, zowel in mijn telefonische aanpak als in het stellen van doelgerichte vragen en het plannen/prioriteit geven aan bepaalde taken.

Kortom, ik heb enorm veel nieuwe dingen geleerd en mijn vaardigheden kunnen verbeteren. Mijn takenpakket was uiteindelijk zo divers dat ik van alles een beetje heb kunnen proeven, wat mijn kennis op verschillende gebieden heeft verrijkt.

Anekdote

Aan elk leuk verhaal komt jammer genoeg ook altijd een einde, mijn tijd bij Qmusic zat erop. Maar ik wilde mijn vertrek niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Samen met mijn medestagiaires organiseerden we dan ook een gepast afscheid momentje, of zoals ik het noemde ‘de Q-exit’. We sloegen de handen in elkaar, organiseerden eigen brainstormsessies en doken de studio in om een nieuwsbericht te maken met de jingles van Qmusic. En dat allemaal terwijl al de collega’s op het puntje van hun stoel zaten, niet wetende wat ze te wachten stond. Uiteindelijk maakten we een koffietafel vol lekkernijen en een ludiek doodsprentje waarop stond: “Met diepe droefheid delen wij mee dat Jarko, Nicolas & Nova, oftewel de stagiairs, hun laatste uren hebben gewerkt”. Iedereen was dolenthousiast, zelfs de baas van Qmusic van feliciteerde ons persoonlijk met onze creativiteit.

Conclusie

Mijn tijd bij Qmusic was een enorm fijne ervaring die ik zal blijven koesteren. Ik heb nieuwe mensen ontmoet, waardevolle herinneringen gemaakt en veel dingen bijgeleerd. Ik ben trots op de resultaten die ik heb behaald en de positieve reacties die ik heb ontvangen. En niet te vergeten, kreeg ik op mijn laatste dag een kei leuke goodiebag waar ik zo blij mee was als een kind. Kortom: dank u Qmusic!

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Nieuwe golf aan skaters