Verdrinken is één van de grootste doodsoorzaken

Steeds meer Belgen kunnen niet goed zwemmen, wat blijkt uit de vele verdrinkingen en reddingsacties van de afgelopen zomer. Een van de oorzaken hiervan is het afschaffen van schoolzwemlessen. Door de stijgende schoolkosten wordt zwemmen vaak als eerste uit het lespakket geschrapt. “Scholen besteden minder aandacht aan zwemmen omdat het het duurste vak is,” zegt Peter van Gerven van de Aarschotse vzw Baan Vier.

Peter benadrukt het belang van goed leren zwemmen. “We hebben het niet over vlinderslag en borstcrawl, maar over de klassieke schoolslag als basis. Je moet jezelf kunnen redden als je per ongeluk in het water belandt.” Vooral tijdens de warme zomermaanden is de Belgische kust het toneel van reddingsoperaties, soms met dramatische verdrinkingen als gevolg. Toch zijn er tegenwoordig niet meer verdrinkingen dan vroeger. Volgens Van Gerven ligt dit aan de media-aandacht: “Er zijn niet meer verdrinkingen dan vroeger, maar de pers behandelt het thema nu gewoon meer.”

TOP 3 NIET-MEDISCHE DOODSOORZAKEN

Als we kijken naar de grootste niet-medische doodsoorzaken, staat verdrinken op de derde plaats. Verkeersongevallen staan op de eerste plaats. Medische aandoeningen, zoals hartfalen, zijn hier buiten beschouwing gelaten. “Het is wereldwijd een gigantisch probleem; er verdrinken vier mensen per minuut.” Volgens Peter kan de situatie in België teruggevoerd worden op het verdwijnen van schoolzwemmen, wat steeds duurder wordt doordat er steeds meer zwembaden verdwijnen. Zo moeten er bussen ingelegd worden om naar het zwembad te gaan. “Voor 30 minuten zwemmen is een school vaak 3 uur kwijt.” Daarnaast laten leerlingen hun zwemzakken soms expres thuis om niet mee te hoeven doen aan de zwemles.

GRATIS ZWEMLESSEN

Ouders die hun kind willen leren zwemmen, betalen vaak veel geld voor privézwemlessen. Vzw Baan Vier wil dit tegengaan door gratis zwemlessen aan te bieden, in samenwerking met het Koning Boudewijnfonds. Zo kunnen kinderen uit kansarme gezinnen toch het vertrouwen in het water winnen en spetterplezier beleven.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Stijgende energieprijzen, hoe kunnen we zelf besparen?