Dag van de geestelijke gezondheid: “Mensen bewust maken van hun geestelijke gezondheid en het taboe doorbreken” 

De Werelddag van de Geestelijke Gezondheid markeert het einde van de 10-daagse activiteitenreeks rond mentaal welzijn. LOGO, LOkaal GezondheidsOverleg, werkt samen met een aantal partners om dit event te organiseren. Dit jaar is het thema ‘omgaan met moeilijke perioden’.  Shauny van Staey, themaverantwoordelijke voor geestelijke gezondheid LOGO, zit mee in het organiserede team.

Waarom hebben jullie het thema gekozen?  

Iedereen maakt pieken en dalen mee maar dat hoeft niet het einde van de wereld te zijn. Met onze slagzin ‘samen veerkrachtig’ proberen we mensen te sensibiliseren om hun vrienden te helpen in de dalen.  Net omdat iedereen al mindere periodes heeft gehad kan het nuttig zijn als ervaringen gedeeld worden. Op deze manier hopen we het taboe dat rond geestelijke gezondheid hangt weg te nemen.

Wat is het doel van de tiendaagse actie? 

Onze organisatie werkt voornamelijk preventief. Bij dit project hebben we ook ‘Te Gek’, een organisatie die het taboe rond geestelijke gezondheid wil doorbreken, en ‘Vlaams Instituut Gezond Leven’, zij focussen op preventie, betrokken. Doordat de organisaties die samenwerken zich op verschillende aspecten focussen, kunnen wij hulp geven aan een breed publiek. De individuele initiatieven kunnen ook doorverwijzen naar professionele hulp als dat nodig is.  

Wat voor initiatieven waren er?  

Er wordt al enkele jaren gewerkt met raamtekeningen in Antwerpen. Op deze ramen staat een quote die bedoeld is om je te laten nadenken over je eigen geestelijke gezondheid.   

In een andere actie werden koeken uitgedeeld waar een papiertje inzit met een vraag op gedrukt. De bedoeling is dat de lezer even stilstaat bij de vraag en hierover in gesprek gaat met een vriend of collega.  

Uiteindelijk is het doel om mensen te sensibiliseren en het taboe rond geestelijke gezondheid te doorbeken.  

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Sportcoach Souhaila Akarkach
Sportcoach Souhaila Akarkach: “Maatregelen tegen racisme in de sportwereld mogen strenger”