Team Lotto-Dstny in de voorbeschouwing van Ronde van Lombardije

De Ronde van Lombardije: Net eentje te veel? Seppe Vangheluwe: “Iedereen is aan het einde van zijn Latijn” 

Zaterdag wordt de 118e editie van de Ronde van Lombardije gereden, de laatste grote rit van de kalender. De renners hebben er al een lang seizoen opzitten en velen vinden de laatste najaarskoersen er te veel aan. Ex-profrenner en teamverzorger bij Lotto-Dstny, Seppe Vangheluwe, spreekt over hoe hij de motivatie bij de renners op peil houdt.

Lombardije wordt altijd op het einde van het seizoen gereden, maar hoe help jij de jongens te motiveren?

“Het is een lang seizoen geweest, dus het is belangrijk voor ons als staff om ervoor te zorgen dat de jongens zich alleen moeten focussen op de ritten. Iedereen is aan het einde van zijn Latijn. We proberen ook het aantal interviews te beperken zodat we als team zo min mogelijk beïnvloed worden. Daarom probeer ik tijdens de massages zo veel mogelijk motivatie uit te stralen zodat het ook op hen spiegelt.”

Wordt er ook over mentaal welzijn gepraat?

“Ik ben nu zelf nog een jonge verzorger en ben zelf ook een oud-prof, dus ik heb wel wat contacten in de wielerwereld. We praten niet alleen over wielrennen; we kunnen over alles ons hart luchten zoals familiezaken die eventueel een rol spelen in het mentale welzijn. Als verzorgers proberen we daarom een zo goed mogelijke vertrouwensband te creëren. De jongens komen vanzelf wel naar ons toe als ze met iets zouden zitten, we proberen niks te pushen.”

Is er iets wat je de jongens probeert mee te geven?

“Een vertrouwensband, dat is echt belangrijk voor hen. Ik wil niemand iets opdringen, maar door mijn ervaring in verschillende jobs heb ik wel geleerd hoe je kunt omgaan met tegenslagen. Of als er bijvoorbeeld onenigheid is met ploegmaats, of er gebeurt iets soortgelijks, dan denk ik dat ik een waardevolle bijdrage kan leveren. Het belangrijkste blijft echter om de situatie goed aan te voelen.”

Na de zware beklimmingen van Lombardije zijn er verschillende renners met klachten en kwaaltjes, hoe zorgen jij en je team ervoor dat iedereen op tijd fit is?

“Bij belangrijke ritten zoals dit weekend is er een heel team bij. Van osteopaten tot mechaniekers, iedereen draagt zijn steentje bij. We nemen zelfs een tweede staff mee die al op voorhand naar het volgende hotel vertrekt om ervoor te zorgen dat er niets fout kan gaan en de renners geen andere kopzorgen ondervinden. Het traject van het hotel van de laatste rit in de voorbeschouwing tot in Lombardije is nog lang. Om ze dan nog eens extra moeilijkheden te laten beleven, is niet de bedoeling en bevordert al helemaal niet de prestaties. Zeker naar het einde van het seizoen toe.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Lars Crommelinck: “Praten is de eerste stap”