Frank de Groote en Danny

Stichting tegen kanker: “24 uur in beweging voor solidariteit”

Komend weekend is er een levensloop in Beveren te doen. 24 uur lopen of wandelen om hun solidariteit te kunnen tonen aan mensen die vechten tegen ongeneeslijke ziektes. Want op 17 oktober is het Dag tegen kanker. De dag waar we die warme gedachte verspreiden aan iedereen. Al het geld dat wordt ingezameld gaat naar Kankeronderzoek Centraal. Frank De Groote en Danny Noppe van Stichting Tegen Kanker vinden het belangrijk dat patiënten in de belangstelling staan.

Wat is het unieke aan Levensloop vergeleken met andere initiatieven?

Danny: “Levensloop draait om drie thema’s: vieren, herinneren en strijden. We vieren het leven met de vechters, we herinneren degenen die de strijd verloren hebben met een kaarsenceremonie, en we strijden door te bewegen en fondsen te werven. Het evenement mobiliseert de lokale gemeenschap en creëert een sterk gevoel van solidariteit.”

Wat houdt de Levensloop in Beveren in?

Frank: “Levensloop is een evenement waarbij we in 24 uur bewegen om onze steun te betuigen aan mensen die strijden tegen kanker. De 24 uur symboliseert het feit dat patiënten die de ziekte constant bij zich dragen, zowel wanneer ze opstaan als wanneer ze gaan slapen. Daarom lopen wij 24 uur lang, van zaterdag 15:00 uur tot zondag 15:00 uur.”

Zijn het steeds dezelfde mensen die lopen?

Frank: “Meestal doen we dit in estafettevorm. Iemand loopt of wandelt een uur of twee, daarna wordt die afgelost door iemand anders. Sommige mensen lopen wel de volledige 24 uur, maar dat is eerder een uitzondering. Er is een speciale VIP-ruimte voor mensen die vechten tegen kanker, waar zij in de watten worden gelegd. Daarnaast zamelen we geld in.

Wie zijn de deelnemers?

Danny: “Allerlei mensen en organisaties zijn divers. We hebben teams van scholen, sportverenigingen en families die op een of andere manier met kwaadaardige tumors te maken hebben gehad. Er zijn ook teams uit bedrijven of vriendengroepen. Zo’n 2000 mensen hebben zich al ingeschreven, maar dat aantal groeit nog vaak vlak voor het evenement.”

Kunnen mensen die ongeneeslijk ziek zijn ook deelnemen?

Danny: “Veel van onze “vechters”, zoals we hen noemen, doen mee. We werken nauw samen met een organisatie die bewegen promoot als onderdeel van de preventie en nazorg bij kanker.

Frank: Er zijn speciale programma’s voor de vechters en ze lopen samen een ronde , de ‘stille ronde’.”

Hebben jullie al geld kunnen inzamelen?

Danny: “We hebben momenteel zo’n 90.000 euro opgehaald van 150 sponsors. Dit bedrag zal nog verder oplopen dankzij de steun van lokale bedrijven die ons ook helpen de kosten laag te houden door materialen en infrastructuur te sponsoren.”

Hoeveel levenslopen zijn er dit jaar in België?

Frank: “Er zijn dit jaar 33 levenslopen georganiseerd in Vlaanderen, Wallonië en het Duitstalige deel van België. Beveren is een van de grootste levenslopen in het land, en er heerst hier altijd een warme en solidaire sfeer. Iets wat de mensen die tegen de ziekte vechten echt helpt om hun batterijen weer op te laden.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Stef en Fraukje sloten de week af
RecAP van een prettige vierde dag en een hartverwarmende vijfde dag