Elektronische apparaten

55 miljoen ongebruikte elektrotoestellen slingeren rond in Belgische huishoudens

In Belgische huishoudens liggen naar schatting 55 miljoen ongebruikte elektrotoestellen stof te vergaren, dat blijkt uit een onderzoek van Recupel. Dit komt neer op gemiddeld twaalf ongebruikte apparaten per gezin, gaande van oude smartphones tot sfeerverlichting. Deze toestellen vertegenwoordigen niet alleen een enorm verlies aan waardevolle grondstoffen, maar vormen ook een risico voor het milieu als ze niet correct worden verwerkt.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen om uiteenlopende redenen toestellen niet recycleren. Sommige eigenaren houden vast aan kapotte apparaten met de intentie ze ooit te repareren, terwijl anderen simpelweg niet weten waar ze die kunnen inleveren. Ongeveer 12 procent van de respondenten geeft aan niet te weten waar ze toestellen kunnen recycleren, en 8 procent is zich niet bewust van de mogelijkheid om elektrotoestellen überhaupt te recycleren.

Ook praktische drempels spelen een rol: een deel van de bevolking ziet het als “te veel gedoe” om apparaten naar een inzamelpunt te brengen. Hierdoor belandt elektroafval soms bij het restafval, waar het wordt verbrand. Dit is niet alleen een gemiste kans voor recyclage, maar ook schadelijk voor het milieu.

Het belang van recyclage

Volgens Valerie Rampi, woordvoerder van Recupel, is het heel belangrijk om te recycleren. “In deze elektronische apparaten zitten verschillende stoffen die schadelijk zijn voor het milieu. Daarom is het bijzonder belangrijk dat die toestellen naar het recyclagepark worden teruggebracht, zodat ze daarna goed verwerkt kunnen worden.”

Recycleren begint met een cruciale eerste stap: het verwijderen van schadelijke stoffen uit afgedankte toestellen. “Ten eerste worden de toestellen gedepollueerd. De schadelijke stoffen worden weggehaald en daarna de materialen gerecycleerd, zodat men de grondstoffen kan hergebruiken om nieuwe toestellen te maken,” legt Rampi uit.

Door dit proces kunnen waardevolle materialen zoals edelmetalen, glas, ijzer en plastics een tweede leven krijgen. Dit helpt niet alleen om de afhankelijkheid van vervuilende mijnbouw te verminderen, maar draagt ook bij aan een duurzamere toekomst.

Kleine moeite, grote impact

Hoewel recyclage een grote impact kan hebben, blijven vele toestellen ongebruikt in lades en op zolders liggen. Tijdens de Europese Week van de Afvalvermindering, die plaatsvindt van 16 tot 24 november, roept Recupel iedereen op om oude toestellen in te leveren. “Het is een kleine moeite, maar met een grote positieve impact op de planeet,” aldus Rampi.

Door ongebruikte toestellen in te leveren bij recyclageparken, winkels of supermarkten, kunnen we samen bijdragen aan een schonere planeet en een duurzamere grondstoffenproductie.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Zwarte Verkeerspunten
Nieuwe kruispunten toegevoegd aan zwarte lijst