Leerling die werkt voor de YOUCA dag

Jelle Goossens, woordvoerder Rikolto: “Duurzame productie, eerlijke markten en een gunstige omgeving, dat is ons doel”

Wat eten we morgen? De groeiende bevolking voeden in een veranderend klimaat vraagt veel inspanning. Rikolto gaat de uitdaging aan om doelgericht de toekomst te verbeteren. “De uitdagingen zijn groot, maar er loopt ongelofelijk veel jong volk rond met goede ideeën om de toekomst mee vorm te geven.”

Rikolto is een internationale organisatie die het systeem achter onze voeding eerlijker, milieuvriendelijker en transparanter wil maken. Wereldwijd ondersteunt ze boerenfamilies en kleine organisaties om uit armoede te komen en hun toekomst te verbeteren. “De alsmaar groeiende bevolking zorgt voor een grotere vraag naar voeding. 70 procent van ons voedsel wordt geproduceerd door landbouw door familiebedrijven”, vertelt Jan Wyckaert, directeur van Rikolto. Individueel staan de boeren een heel stuk minder sterk. Ze staan niet goed op de markt en komen snel in armoede terecht. “Als we deze kleine bedrijven versterken, zien we dat het een hele grote motor wordt voor de rest van de economie.”

In de eerste plaats zet Rikolto in op duurzame productie. Hierbij gaan ze boeren coachen om landbouwtechnieken te gebruiken die de bodem versterken en zo min mogelijk het milieu schaden. Daarnaast zorgt Rikolto voor eerlijke handelsrelaties tussen boeren aan de ene kant en voedselverwerkende bedrijven en supermarkten aan de andere kant. “We proberen op lange termijn handelsovereenkomsten tot stand te brengen waar zekerheid wordt gegeven dat de prijzen leefbaar zijn voor de boeren”, vertelt Jelle Goossens, woordvoerder van Rikolto.

Rikolto wil dat iedereen toegang heeft tot goed eten, zowel voor de planeet als de mensen die werken in de voedselindustrie en voor de consumenten. “Duurzame productie, eerlijke markten en een gunstige omgeving, dat is ons doel”, zegt Jelle Goossens. “Het is belangrijk dat we veel mensen kunnen bereiken die bereid zijn om een rol te spelen in het produceren en beschikbaar stellen van duurzame voeding voor toekomstige generaties.” Om dit waar te kunnen maken heeft Rikolto Generation Food opgericht. Dat is een opleidingstraject dat jonge ondernemers helpt om hun innovatie te stimuleren met kijk op een duurzaam voedselsysteem. De rol van een nieuwe generatie ondernemers is hierbij essentieel. “We geloven in het potentieel van jongeren.”

Op 20 oktober 2022 was het YOUCA Action Day. 15.000 leerlingen gingen die dag werken voor het goede doel. Het loon dat ze verdienden, wordt geschonken aan Generation Food. Die financiële opbrengst kan worden gestoken in de projecten van Generation Food en maakt het mogelijk om jongeren kansen te geven in de landbouwsector en om een steentje bij te dragen in een duurzame toekomst.

YOUCA, YOUth for Change and Action, is een organisatie voor en door jongeren die de focus legt op een duurzame en gelijke samenleving. Met talloze projecten geven ze hun de kans om zichzelf te ontplooien en samen te streven naar een betere toekomst.

“De uitdagingen waar we allemaal voorstaan, zijn echt enorm groot, maar er is zo veel mogelijk. Als we de juiste steun op het juiste moment geven om die uitdagingen aan te pakken is er ontzettend veel mogelijk”, zegt Goossens. “Dat is het hoopvolle wat de YOUCA dag meebrengt.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
“We spraken wekelijks af”