Het grijze en koude weer drijft de elektriciteitsprijzen in Europa fors omhoog. In België bereiken de prijzen het hoogste niveau in anderhalf jaar door een ‘dunkelflaute’: weinig wind en zon beperken de groene energieopwekking.
Het beperkte aanbod, gecombineerd met een hoge vraag, zorgt voor pieken tot 565 euro per megawattuur. In Duitsland liggen de piekprijzen zelfs boven de 900 euro. Ter vergelijking: vóór de energiecrisis lagen de prijzen rond de 40 à 45 euro. Deze sterke stijging benadrukt de impact van de weersomstandigheden op de energiemarkt. Daarnaast speelt ook de geopolitieke situatie een belangrijke rol in deze prijsstijgingen. De afhankelijkheid van gas en olie uit specifieke regio’s maakt Europa extra kwetsbaar voor schommelingen. Om de impact te beperken, wordt steeds vaker gekeken naar duurzame alternatieven en energie-efficiëntie om de markt te stabiliseren.
Hoge energieprijzen door dunkelflaute: “Er is geen reden tot paniek”
Europa kampt met een Dunkelflaute, een periode met weinig zon en wind, waardoor hernieuwbare energiebronnen minder elektriciteit leveren. Dit zorgt voor hogere energieprijzen, vooral voor wie een variabel contract heeft. Toch is er volgens Stéphane Bocque geen reden tot paniek.
Auteurs | Lara Van den Biesen, Wout Quick