Malaise bij Anderlecht: “Ze hebben een slechte zaak gedaan door Kompany uit de club te zetten”

Anderlecht gaat momenteel door een storm. Ook afgelopen jaren beleefde de club een woelige periode. Veel trainers kwamen en gingen, in het bestuur werd er veel veranderd en de sportieve resultaten waren wisselvallig. Wat was de exacte reden dat de club zo een omslag beleefde?

De club uit de hoofdstad geraakte de laatste jaren een beetje in verval. De laatste landstitel werd binnengehaald in 2017 en dat knaagde aan de supporters. Men wou terug het Anderlecht van weleer. Alleen de jeugdwerking bleef op volle toeren talenten creëren. Tielemans, Dendoncker of Doku om er enkelen op te noemen.

Eind 2017 werd bekendgemaakt dat de bekende zakenman Marc Coucke de club zou kopen. Coucke was al langer in het Belgische voetbal actief als eigenaar van KV Oostende. Na financiële malaise bij de Anderlecht was er eindelijk licht aan het einde van de tunnel. Vincent Kompany werd als speler-trainer binnengehaald om de ambitie van de club te versterken.

‘Stoelendans’

Coucke veranderde niet alleen op financieel vlak de club, ook binnen het bestuur zorgde hij voor een transformatie. Karel Van Eetvelt, ex-gedelegeerd bestuurder bij UNIZO, werd benoemd als CEO. Ook Patrick Lefevere, algemeen manager bij wielerploeg Quick Step-Alpha Vinyl en Philippe Close, Burgemeester van de stad Brussel kwamen bij het bestuur als onafhankelijk bestuurders. Van een sterrenensemble gesproken. Zelfs Peter Verbeke, beloftevol sportmanager bij KAA Gent zwichtte voor de verleiding van het ambitieuze project.

Chouchou van het Astridpark, Vincent Kompany ging op voetbalpensioen en werd officieel fulltime hoofdtrainer van de recordkampioen. In het eerste volledige seizoen onder Kompany ’s hoede eindigde de club op Chouchou van het Astridpark, Vincent Kompany ging op voetbalpensioen en werd officieel fulltime hoofdtrainer van de recordkampioen. In het eerste volledige seizoen onder Kompany ’s hoede eindigde de club op een derde plek en de tendens in de club leek positief. Op de tribunes hoopte men dat Anderlecht terug op weg was naar de top.

‘Kompany vertrekt via achterpoort, supporters keren zich’

Coucke bleef de club mee vormen en maakte Wouter Vandenhau te, bekend van o.a. Woestijnvis en Flanders Classics voorzitter van de club na een dispuut dat zorgde voor het vertrek van de vorige CEO. Extra-sportief rommelde het in de bestuurskamer na de vele verschuivingen maar gelukkig mocht men op sportief vlak niet klagen.

Kompany hield de club recht met mooi en verzorgd kwaliteitsvoetbal waar de club voor stond. Na een succesvol seizoen werd de club weer derde maar verloor wel de finale van de Beker van België na strafschoppen tegen AA Gent. De fans, het bestuur en Kompany zaten allemaal in een goede flow. Op het einde van dat seizoen werd bekendgemaakt dat Kompany na drie jaar als trainer de club zou verlaten. Hij paste volgens het bestuur niet in de toekomstplannen van de recordkampioen.

Dit zorgde voor veel ongenoegen bij de fans. Ook Jeppe Melis, trouwe fan van de club was niet akkoord met de beslissing van de club: “Volgens mij hebben ze een slechte zaak gedaan door Kompany uit de club te zetten. Anderlecht is in België wel nog een topclub die moet meestrijden voor de titel”

‘Nieuwe start onder nieuwe coach?’

Kompany werd vervangen door Felice Mazzu, succescoach van aartsrivaal Union Sint-Gillis. Het seizoen begon veelbelovend maar Anderlecht zakte weg en belandde in een regelrechte crisis. Zeventien punten in veertien wedstrijden en elfde plek in het klassement. De protesten van de fans zoals op Standard met veel pyrotechnisch materiaal zorgden voor de immense druk vanuit de supporterskernen om een andere coach te zoeken.

Te weinig voor zo’n prestigeclub als Anderlecht dus werd ook Mazzu na teleurstellende resultaten ontslagen. Crisis in de hoofdstad die bij de club al langer aangekondigd leek. Met de beloftencoach Robin Veldman als interim-coach hoopt men het seizoen te redden. Het hart van de paars-witte fans bloedt.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Asociaal Europa: Armoede in strijd met de economie