Belgen zijn fervente vleeseters. Tijdens de Week Zonder Vlees proberen verschillende organisaties de mensen toch te motiveren om hun geliefkoosde stukje vlees links te laten liggen. Biteback Belgium, een organisatie die zich verzet tegen dierenmishandeling verafschuwt de vleesindustrie.
Voorzitter van Biteback Belgium, Jo Dirix zet zich ook al jaren in voor dierenrechten in België. Uit cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau, bleek dat er in september zelfs minder dieren geslacht werden dan vorig jaar.
Er werden 25.779.715 dieren geslacht in september 2023 een pak minder dan vorig jaar in september. Ziet u dat als een vooruitgang?
Het blijft sowieso te veel. Elk dier dat moet sterven voor vlees en zuivel is een dier te veel. Maar bij die cijfers moet je toch een kanttekening maken. Als we kijken naar de cijfers van de vleesconsumptie in België zien we dat deze stagneren. Als we dan naar de vleesproductie kijken dan worden er inderdaad voor de eerste keer minder dieren geslacht ten opzichte van voorafgaand jaar. Maar als we naar de trend kijken van het afgelopen decennium worden er juist al maar meer dieren geslacht.
De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat er tegen de helft van deze eeuw nog veel meer dieren geslacht zullen worden omdat er meer mensen op de wereld rondlopen. Ook omdat een groot deel van de wereldbevolking rijker wordt. In een samenleving zien we een trend: hoe rijker een samenleving is, hoe meer vlees ze consumeert wat een jammere zaak is.
Bedoelt u dat wereldwijd?
Ja inderdaad. De groei van vlees en zuivelconsumptie zullen we vooral in landen met een groei-economie zien. Maar in het Westen consumeert men al jaren heel veel vlees en zuivel. Dat kost ons niet alleen veel dierenlevens maar ook heel veel landbouwgrond. Drie vierde van de landbouwgrond in de wereld wordt gebruikt om veevoer op te telen. Het meeste vlees wordt door het Westen geconsumeerd, waar zich slechts weinig van die landbouwgronden bevinden. Dan weet je dat het een mondiaal probleem is waar het Westen vooral voor verantwoordelijk is.
De landbouwgrond zou dan gebruikt moeten worden om voeding te produceren voor de mens zelf?
Achthonderd miljoen mensen lijden honger op de wereld. Er is landbouwgrond genoeg voor iedereen en toch lijden mensen honger. Dat heeft natuurlijk verschillende oorzaken maar één van de oorzaken is dat landbouwgrond gebruikt wordt voor veevoeder. Dat is ook de reden dat er zo een massale kap is van het regenwoud in Zuid-Amerika. Onder andere om soja te kweken, maar die soja die in Zuid-Amerika geproduceerd wordt gaat naar veevoeder.
Wat is uw hoop voor de toekomst in verband met vleesconsumptie?
Ik kijk in de eerste plaats naar België. Want we moeten eerst voor onze eigen deur moeten vegen. De subsidiëring voor de vleesindustrie moet stoppen. Het prijsverschil tussen een vegaburger en een stukje kip is choquerend. Het stukje kip is veel goedkoper omdat die industrie gigantisch gesubsidieerd wordt. Europa geeft bijvoorbeeld aan Vlaanderen een subsidie om de consumptie van kalfsvlees te promoten. En kalveren zijn eigenlijk een nachtmerrie voor het klimaat.