Het bekende gezelschapsspel Weerwolven van Wakkerdam, waarbij “dorpelingen” de bloeddorstige weerwolf in hun midden moeten ontmaskeren, wordt omgezet naar theater. Met een mix van tekst en, vooral, veel improvisatie en inspraak van het publiek is elke voorstelling een unieke vertelling van het verhaal. Acteur Ben Verhoeven voert het stuk op met Improvisatietheater Swaajp.
Het gezelschapsspel heeft veel regels en personages, worden die allemaal overgenomen in de voorstelling?
Net als in het gezelschapsspel wordt het dorpje Wakkerdam geteisterd door Weerwolven. Acht dorpelingen trachten samen met het publiek te achterhalen wie van hen het moordlustige monster is dat elke nacht levens opeist.
De eerste twintig minuten worden alle verschillende personages en de plekken in het dorp geïntroduceerd: wie doet welk beroep, in wat voor dorp speelt het verhaal zich af, … daarna slaat de weerwolf voor het eerst toe. Dan begint de zoektocht.
Verder staat er nog een spelleider en een pianist op het podium. Enkel de spelleider weet wie de weerwolven zijn, de rest van de spelers en het publiek hebben geen idee. ’s Nachts slaat de weerwolf toe en overdag zien we wie het niet heeft overleefd. De moorden spelen we niet na, maar elk slachtoffer voert een slotmonoloog op voor die het podium verlaat.
De andere personages vanuit het gezelschapsspel, zoals de heks of de geliefden, komen voor in het verhaal, maar hebben geen verdere functie.
Waarom leent juist dit gezelschapsspel zich zo goed voor theater?
Het is altijd leuk om een specifieke wereld te creëren. We spelen in een laat-middeleeuws Wakkerdam. Bij de dorpelingen zit onder meer een soldaat, een mandenvlechter en een herbergier. Het is een hele leuke setting voor theater.
Daarnaast is de verhaallijn van het gezelschapsspel ideaal voor een interactieve voorstelling. Als improvisatietheater vallen we altijd terug op ons publiek, maar zeker bij dit stuk speelt de toeschouwer een grote rol. Als tribunaal beslissen ze mee over het lot van de personages. Net als bij het gezelschapsspel verloopt het verhaal, afhankelijk van de spelers, altijd anders.
Bijna iedereen heeft het spel al wel eens gespeeld. Het is voor het publiek leuk om de personages tot leven te zien komen.
Hoe is het voor jullie om interactief met het publiek te acteren?
We zijn natuurlijk een improvisatiegezelschap. Die interactie is waarom wij op een podium staan. Het maakt elke voorstelling intiem. Het publiek en de spelers zitten op dezelfde lijn. Ze hebben beide geen idee wie de dader is. De ontlading wanneer de weerwolf wordt onthuld is meestal groot.