Donkere wolken boven gebouw

Is het klimaat-kantelpunt in zicht of zijn we nog niet te laat?

Orkanen in Florida, overstroming in de Sahara en stormen in het zuiden van ons land. Het klimaat vertoont duidelijke tekens van opstand. Is een pauzeknop in de klimaatverandering nog mogelijk of naderen we stilaan een onomkeerbaar kantelpunt?

Nieuwe en steeds heftigere weersomstandigheden steken de kop. Het aantal dodelijke slachtoffers neemt toe. Zo kostte de storm in Oost-Europa afgelopen maand 15 mensen het leven. In Florida zaten twee miljoen mensen zonder stroom door orkaan Milton. We krijgen te maken met extremer weer, maar wat kunnen we eraan doen?

Klare kantelpunten

Het klimaat is een ingewikkeld gegeven. Volgens het KMI, het Koninklijk Meteorologisch Instituut, ligt het belang bij de broeikasgasuitstoot. Deze hoeveelheid zouden we zo veel mogelijk moeten verminderen, idealiter met een uitstoot tot 0% in alle sectoren. Dit zorgt ervoor dat we de situatie kunnen stagneren, al dan niet verbeteren op lange termijn.

“Er is niet slechts één enkel kantelpunt, er zijn er meerderen en het zijn pijlers om te zien hoe we er nu voor staan. Kantelpunten zijn veranderingen die zich voordoen en die een globale impact hebben op patronen, zoals fenomenen die de oceaan- of luchtcirculatie in de atmosfeer zullen beïnvloeden.”, zegt Emelie Delhaye, persverantwoordelijke van het KMI.

“Het belang van weerberichten is niet te onderschatten” – Emelie Delhaye, persverantwoordelijke KMI

“Die zijn deels al in gang gezet, maar hoe meer we de uitstoot van broeikasgassen kunnen inperken, hoe kleiner de kans dat zich dit verder doorzet. We spreken dan over het smelten van de ijskappen, wat massasterfte in tropische koralen veroorzaakt. Ook het dooien van permafrost – permanent bevroren ondergrond – is problematisch.”

“Onze taak is de burger te informeren met het onderzoek dat we doen. Het belang van weerberichten is niet te onderschatten. Hier geven we de situatie mee en geven we instructies om de weersomstandigheden zo goed mogelijk te ondergaan. Want het terugdraaien, gaat niet”, aldus Delhaye.

Duurzame keuzes binnen handbereik

Als burger kunnen we nog effectief een impact maken. De welgekende strategieën gelden nog steeds: minder het vliegtuig nemen, je huis isoleren of met een elektrische auto rijden. Voorbeelden als deze zouden moeten doorgetrokken worden op nationaal, Europees, al dan niet globaal niveau.
Kiki Berkers, beleidsmedewerker klimaat en natuurlijke rijkdommen bij 11.11.11, vindt dat de overheid ervoor moet zorgen dat de burger duurzame keuzes kan maken. Als deze buiten handbereik liggen, bijvoorbeeld op vlak van openbaar vervoer of door een hoge financiële grens, is het voor de burger moeilijker om zijn steentje te kunnen bijdragen.

De toekomst is daar, het probleem is hier

11.11.11 – Koepel van Internationale Solidariteit, benadrukt het belang van het menselijke aspect in de klimaatcrisis: “Het gaat niet enkel over cijfers, maar over mensenrechten die, door te harde arbeid of politiek beleid, dagelijks geschonden worden”, aldus Berkers. “Je stem gebruiken en beleidsmakers oproepen tot rechtvaardig en ambitieus beleid zijn even belangrijk. Het belang ligt op nu actie te voeren, niet morgen.”
De volgende stap is duidelijk volgens Delhaye: “Als we in deze mate blijven uitstoten, zullen de gekende weerspatronen feller en frequenter voorkomen, vooral bij warmere globale klimaten. De sleutel ligt bij de broeikasgasuitstoot: die doen dalen, is een cruciaal punt in een betere richting doen kantelen.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Jordy Bouts over zijn nieuw team TDT-Unibet Cycling: “Ze hebben een interessant project en plan opgesteld voor de komende jaren”