Het aantal starters in de Vlaamse bouwsector is bijna verdubbeld, maar ook het aantal faillissementen is gestegen. Ongeveer een kwart van de nieuwe bouwbedrijven gaat binnen drie jaar failliet. De afschaffing van de vestigingswet in 2019, die ondernemers verplichtte een opleiding en bedrijfsbekwaamheid aan te tonen. De wet heeft bijgedragen aan de instroom van onervaren ondernemers, wat leidt tot meer faillissementen.
(Lees ook het artikel onder de video)
Auteur | Lara Van den Biesen
Persverantwoordelijke Bouwunie: “Startende bouwondernemers zonder voldoende kennis lopen een hoger risico op faillissement”
Drie jaar na oprichting gaat een kwart van de Vlaamse bouwbedrijven al failliet. Dat staat in een rapport van bouwfederatie Embuild. Volgens persverantwoordelijke Bouwunie Sanderijn Vanleenhove komt dit door het afschaffen van de vestigingswet.
Waarom willen zoveel mensen een bouwonderneming starten?
“De bouwsector biedt altijd werkgelegenheid, ook al heerst er momenteel een crisis. Er is een dalende vraag naar nieuwbouw en renovatie. Toch blijft de behoefte aan woningen bestaan. De bouw is een relatief gemakkelijke sector om een eigen bedrijf te beginnen. Vooral voor mensen die technisch handig zijn en de kennis hebben.”
Startende ondernemers hebben geen diploma meer nodig. Waarom niet?
“Dit komt door de afschaffing van de vestigingswet in Vlaanderen sinds 2019. Voorheen was het verplicht om een diploma voor te leggen. Daarnaast moest je beroepskennis hebben en aantonen dat je kennis van bedrijfsbeheer hebt.”
“De afschaffing is een beslissing van de Vlaamse Regering, gebaseerd op een Europese richtlijn. Die bepaalt dat wie in de ene lidstaat een gereglementeerd beroep mag uitoefenen, dat ook in een andere lidstaat moet kunnen. Als bouwsector waren we daartegen.”
Wat is het verschil tussen een bouwonderneming starten met of zonder diploma?
“Het verschil is dat er geen of niet voldoende kennis is. Iedereen kan in principe een bouwbedrijf starten, maar je moet daar verstand van hebben als je succesvol wil zijn. Mensen zonder kennis houden het effectief minder lang vol. Daarbij is het logisch dat je de juiste vaardigheden beheerst. Veel starters brengen bijvoorbeeld kosten niet in, dat leidt tot problemen.
Hoe ziet u dat dit bedrijven beïnvloedt?
“Starters lopen een hoger risico op faillissementen . Er is daar een opmerkelijke piek zichtbaar. Hoewel de instapdrempel laag is en veel mensen jaarlijks beginnen, houdt een groot deel het niet lang vol.”