Politieke partij sp.a gaat haar naam veranderen in Vooruit. Daar is kunstencentrum Vooruit in Gent niet tevreden mee. Woordvoerder van sp.a, Niels Pattyn, ziet geen graten in het gebruik van dezelfde naam.
Waarom voert de sp.a een naamsverandering in?
“Wij willen duidelijk maken dat we van een partij naar een brede socialistische beweging willen gaan. Om die omschakeling duidelijk te maken, gaan we daar ook een naam aan koppelen. We wilden een naam met een knipoog naar het verleden, terug naar de roots van het socialisme, maar anderzijds ook met een blik op de toekomst.”
Hoopt de sp.a met een naamsverandering anders over te komen bij kiezers?
“Wij hopen dat het voor iedereen duidelijk wordt wat we willen doen met onze beweging. We willen mensen aantrekken en samen nadenken over oplossingen van concrete problemen zonder dat je jezelf daarbij het label van socialist moet opplakken. Vandaag merk je dat veel mensen heel geëngageerd zijn rond bepaalde thema’s, maar dat zij het niet noodzakelijk eens zijn met een volledig partijprogramma. Daarom willen we mensen betrekken per thema. We hopen op die manier dat we een breder publiek kunnen bereiken zodat ons plan voor de toekomst gesteund wordt door veel mensen. Je merkt dat jongeren op een heel andere manier in de samenleving staan dan vroeger. We proberen inderdaad via sociale media contact op te nemen met jongeren, want als je politiek bij hen wil doorvoeren, moet dat via de manier waarop zij communiceren. Met een breder doel bedoelen we ook niet alleen de jongeren bereiken. We vinden het belangrijk dat iedereen die zich rond bepaalde thema’s engageert en denkt in het waardekader van gelijkheid, vrijheid en solidariteit, zich bij ons kan aansluiten.”
“Voor ons konden de namen perfect naast elkaar blijven
bestaan, zeker omdat we dezelfde socialistische basis hebben.”
Hoe kwamen jullie op de naam Vooruit?
“Vooruit was de enige naam die voor ons de volledige lading dekt van wat we willen doen. De naam Vooruit drukt perfect uit wat we in de toekomst willen doen. We willen vooruit kijken en vooral politiek de 21ste eeuw intrekken.”
Wat vinden jullie van de negatieve reactie van kunstencentrum Vooruit?
“Wij hebben het kunstencentrum al in het begin van deze zomer ingelicht over het feit dat we een naamsverandering zouden doorvoeren. Ook na de reacties van de Vooruit in de media, zijn we verder blijven praten. Die gesprekken zijn altijd constructief verlopen.”
Wat vindt u ervan dat kunstencentrum Vooruit zijn naam opeens verandert omwille van jullie partij?
“Wat ons betreft konden de namen perfect naast elkaar blijven bestaan, zeker omdat we dezelfde socialistische basis hebben. Er zou totaal geen sprake van verwarring zijn, maar zij zijn het er niet mee eens. Zij hebben dus beslist om van naam te veranderen en wij respecteren die keuze.”
Vroeger was kunstencentrum Vooruit socialistisch. Vindt u het jammer dat ze de link met de partij laten vallen? “Nee, in de jaren ‘80 hebben ze beslist om het gebouw van de Vooruit, dat toen van de socialistische beweging was, te gebruiken als kunstencentrum en zij wilden daarbij heel erg inzetten op hun onafhankelijkheid. Nu willen ze zich niet laten bestempelen met een politiek label en dat begrijpen we volledig. Wij zien hun weigering niet als een afwijzing om de socialistische banden terug aan te halen, maar we snappen dat ze onafhankelijk willen zijn. Wat ons betreft konden ze onafhankelijk blijven bestaan, met een naam die staat voor kwaliteit en die mensen wel kunnen onderscheiden van een politieke partij.
Colofon | Naam | |
Tekst | Pauline De Mulder | |
Video | Celine De Crock | |
Eindredactie tekst | Celine De Crock | |
Eindredactie online | Thomas Hendriks |