Lana Mortelmans
Lana Mortelmans

“Ik was tot in de puntjes voorbereid op mijn job”

Naam: Lana Mortelmans
Leeftijd: 24 jaar
Afstudeerjaar: 2014
Specialisatie: TV
Job: Zelfstandige in de tv-productie

Na het behalen van haar diploma in juni 2014, greep ze meteen alle kansen. Met een duidelijk doel voor ogen doet Lana Mortelmans nu elke dag wat ze altijd al wilde doen: televisie maken. “Journalistiek heeft mij perfect voorbereid op mijn job. Ik was volledig praktisch klaargestoomd om aan de slag te gaan.”

Ik heb altijd geweten dat ik journalistiek wilde gaan studeren. Mijn grote droom was altijd om gevangenen te gaan interviewen en daar artikels over te schrijven. Met die ideeën begon ik ook aan de opleiding. Maar dat veranderde al snel toen ik met televisie in contact kwam. Vanaf de eerste les TV was ik meteen verkocht.

Goede voorbereiding

Ik ben altijd heel content geweest van de opleiding op AP. Vooral de grote mate aan praktijk en de overvloed aan materiaal dat je kon uitlenen vond ik grote pluspunten. Vanaf het eerste jaar werd mijn algemene kennis goed bijgeschaafd omdat je op alles een inleiding krijgt. Dat vond ik enorm interessant. Ook moest ik vanaf dan de actualiteit goed bijhouden en dat deed ik anders nooit. Ik voelde mij plots een pak slimmer dan in het middelbaar.

Daarnaast heeft de school mij perfect voorbereid op mijn job en bood ze mij veel mogelijkheden om connecties te leggen en een netwerk uit te bouwen.  Niet alleen tijdens mijn stage was dat het geval maar ook tijdens de studies zelf was dat al zo. Tijdens mijn ZAP kwam ik al met heel veel mensen in contact. De gastcolleges in het derde jaar vond ik ook echt geweldig. Die brachten je echt heel dicht bij de werkwereld.

Tv-productie

Ik werk nu al enkele jaren als zelfstandige in de tv-productie en ik kan met 100% zekerheid zeggen dat AP mij tot in de puntjes had voorbereid op die job. Ik kon echt alles al: filmen, monteren, … En niet alleen die praktische zaken maar ook als persoon was ik goed voorbereid. Door de opleiding verlies je die drempel om mensen aan te spreken. Ik ben hierdoor zo kunnen groeien dat ik nu zelfs dingen mag doen die niet meer echt met de opleiding te maken hebben. Zo ben ik nu bijvoorbeeld programma’s aan het uitschrijven.

Het leuke aan mijn job is dat die super gevarieerd is. Ik heb het nooit jammer gevonden dat ik geen echte journalist ben geworden in de enge zin van het woord. Er is weinig plaats voor die mensen. Dat werd tijdens mijn studies vaak genoeg duidelijk gemaakt dat het moeilijk is om als journalist fulltime aan de slag te gaan. Maar dus heb ik dat in mijn geval wat ruimer opengetrokken naar het hele televisiegebeuren om daar een plekje te vinden als redacteur, researcher of productiemedewerker.

Alles geven

Als ik een tip zou moeten geven aan een eerstejaarsstudent journalistiek, zou ik zeggen dat je moet durven dingen op te geven. Journalistiek is een heel leuke richting maar je moet er rekening mee houden dat je je echt 100% moet inzetten. Je moet jezelf volledig geven. Natuurlijk is het ook belangrijk dat je het graag doet, anders lijkt het me moeilijk om de opleiding vol te houden aangezien het zoveel van je vraagt.

Auteur | Maarten Lens

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
“Ze hebben veel gemist en gunnen zichzelf nu al eens sneller iets”