Gesloten Speeltuin

De nieuwe vijand: een onzichtbaar monster

‘Blijf in uw kot’, woorden die op twee weken meer aandacht kregen dan toen Kylie Jenner haar eerste lipkit uitbracht. Toch weigeren sommige Belgen de betekenis achter deze woorden te begrijpen. Ze organiseren lockdownfeestjes uit protest tegen de politieke maatregelen. En posten volop Instagramfoto’s van hun gezellig uitje naar Nederland omdat de Belgische horeca gesloten was. Ze lachen de politiek uit, recht in haar gezicht. Maar tegelijkertijd gooit het volk zijn eigen ruiten in.

De politici daarentegen voeren om de twee dagen een toneelstuk op in de hoop de impressie te wekken dat het land alles onder controle heeft. Niets is minder waar. Kijk je verder dan de monologen die premier Wilmès afsteekt zie je de angst in haar ogen. Net zoals een klein hert dat in de koplampen van een auto staart seconden voor het doodgereden wordt.

België weet niet waarmee het bezig is. Het woord lockdown wordt niet in de mond genomen, uit angst dat het zal leiden tot paniek en chaos. Wel laat mij dit zeggen: de chaos onder mensen, die is er al. Want voor chaos zorgen dat gaat België goed af. Als volk krijgen we vage maatregelen voorgeschoteld. Maatregelen die elkaar tegen spreken. ‘Blijf binnen!’ klinkt het van de ene kant, terwijl de andere luid schreeuwt dat buitensport wordt aangeraden. Dan stel ik mij de vraag: ‘Waarom kan ons land niet voor één keer duidelijk zijn?’ Want nu, meer dan ooit hebben we duidelijkheid nodig.

Dit is een oorlog. Niet tegen een ander land, een andere religie of cultuur. Neen, deze keer vechten we tegen een onzichtbaar monster. Een monster dat niemand spaart. Een monster dat stil je huis binnendringt en alles wat je dierbaar is aantast.

Een monster, nooit eerder gezien.

Een oorlog, waar niemand op voorbereid is.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Jelle Mels (Karrewiet): “Ik was altijd al een verhalenverteller”