De tijd

Tijdens de Corona pandemie vormt éénzelfde woord zowel het probleem als de oplossing. Dat woord bestaat uit 1 lettergreep en 4 letters, alsof het niets groots is. Maar de tijd is iets wat je nooit mag onderschatten.

Wat begon als een zogenaamde nieuwe griep in China, groeide uit tot een pandemie. Elke minuut wordt er iemand op deze aardbol besmet met het Covid-19 virus. De snelle besmettingstijd is het grootste probleem in deze crisis. Je kan het vergelijken met het tempo waar wij elke dag in leven. Op lange termijn wordt dat een probleem voor ons psychisch welzijn.

Wanneer ik langs de raam ging waaien naar mijn tante (nu technisch-werkloos), merkte ik iets op. Ze was vrolijk, zorgeloos en straalde. Ik vroeg haar naar de oorzaak en ze antwoordde: “Vanaf nu heb ik besloten om het rustiger aan te doen in mijn leven, meer genieten en minder zorgen, is mijn nieuw levensmotto!” Dat zette me aan het denken.

In het dagdagelijkse leven is het merendeel van de Vlaamse bevolking, waaronder mijn tante, in de ban van Chronos. Een figuur uit de Griekse mythologie die staat voor de meetbare tijd. Ook mijn dagen worden gevuld met een reeks verplichtingen vanuit  de school, familie en vrienden. Iedereen verwacht iets van me en dan mag ik nog van geluk spreken dat ik geen veeleisende hobby’s heb. We racen door het leven en vergeten vaak te genieten van onze tijd.

Door de komst van het Covid-19 virus staat de wereld stil. Dat is het moment dat Kairos om de hoek tevoorschijn kwam. Kairos is een ander figuur uit de Griekse mythologie, te herkennen aan zijn grote kuif op zijn hoofd. Hij staat voor “je tijd nemen”. Sinds kort merk ik dat we eindelijk onze tijd nemen voor de dingen die we graag doen. Er wordt slechts 1 ding van ons gevraagd én verwacht en dat is thuisblijven.

Een tijdje thuiszitten, zal niet enkel de pandemie bestrijden maar leert ons opnieuw genieten van de tijd. De tijd vormt dus zowel het probleem als de oplossing, aan ons om te beslissen hoe er mee om te gaan.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
De onderzoeksjournalist Joppe Nuyts
Sociale fraude bij PostNL: “Veel onderaannemers willen de arbeidsomstandigheden aankaarten, maar ook hun job niet verliezen”