De meeste kotstudenten wonen en studeren door de coronacrisis weer voltijds thuis.
De meeste kotstudenten zitten nu weer in hun eigen huis achter hun bureau.

Kotstudenten wonen terug voltijds thuis: “Op kot kijkt er tenminste niemand op mijn vingers.”

Tijdens het academiejaar zitten Berten (19) en Lennert (19) op kot in Leuven en Antwerpen. Noodgedwongen checkten ze voor een tijdje terug in bij hotel mama. “Ik vind het fijn dat alles gedaan wordt voor mij, maar mis mijn eigen ding kunnen doen.”

Op kot stonden Lennert en Berten op eigen benen. Die zelfstandigheid hebben ze wat moeten opgeven, al kan Lennert die thuis ook wel kwijt: “Ik probeer thuis iets meer te helpen, omdat ik dat gewoon ben ondertussen. Ik voel me zelfstandiger en mijn ouders verwachten dat ook van mij.” Berten heeft minder moeite met dat die zelfstandigheid wegvalt:“Ik vind het fijn dat alles gedaan wordt voor mij, maar mis mijn eigen ding kunnen doen. Nu ben ik gebonden aan de regelmaat van thuis, bijvoorbeeld qua etenstijden. Al vertrouwen mijn ouders mij wel meer als ik zelfstandig iets doe.”

Hotel mama

Lennert mist niet alleen de zelfstandigheid, maar ook de rust van alleen wonen: “Op kot kijkt er niemand op je vingers of zegt er niemand: ‘Je hebt zo weinig gestudeerd vandaag’.” Berten daarentegen heeft thuis net meer rust. “Misschien zelfs te veel. Tijdens de lockdown zit ik met dezelfde personen in dezelfde omgeving, terwijl ik op kot meer volk rond mij heb en vaker iets ga doen”, verklaart hij.                                            

Maar een verblijf in hotel mama heeft natuurlijk ook voordelen. “Aan huishoudelijke taken, zoals koken en de afwas doen, moet ik nu niet denken”, zegt Berten. Lennert ziet nog meer voordelen: “Ik kan in mijn eigen bed slapen en uiteindelijk is het toch positief dat ze mij aanzetten om iets meer achter mijn boeken te zitten.”

Terug naar kot?

Ondanks de grote afstand tijdens het academiejaar, groeiden Lennert en zijn ouders niet uit elkaar: “Onze band is nog steeds zoals vroeger. Dat had ik ook wel verwacht, aangezien ik maar een half jaar op kot gezeten heb.” Berten zit al ruim anderhalf jaar op kot, maar heeft een manier om de goede band met zijn ouders niet te laten verslappen: “Ik probeer als ik thuis ben wat tijd vrij te maken om dingen met hen te doen. We zijn nu dan ook snel en probleemloos weer aan elkaar gewend geraakt.”

Hoe goed hij het ook heeft op hotel mama, Berten gaat volgend jaar gewoon terug naar Leuven: “Ik zit zeker even graag op kot als dat ik thuis ben en kan er mijn eigen ding doen.” Ook Lennert is vastberaden om ooit terug te keren naar Antwerpen: “Uiteindelijk vind ik het daar gewoon plezanter en voor de lessen is het veel makkelijker.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
gaetano zingarelli
Brief aan jezelf