portre Nathalie De Clercq

Nathalie (48): “Al 16 jaar ben ik een geadopteerde Waal”

Je hoeft niet in Wallonië te wonen om Waal te zijn. Dat bewijst Nathalie De Clercq die al 16 jaar in Huy, in de provincie Luik woont.

portre Nathalie De Clercq
© Nathalie De Clercq

Heb je spijt van de beslissing om naar Wallonië te verhuizen?

“Helemaal niet. Ik ben zelfs nog steeds heel blij dat ik deze beslissing genomen heb.”

Vanwaar kwam dit idee?

“Het idee om te verhuizen kwam door een aantal positieve aspecten. Toen ik 17 of 18 jaar was, gingen wij vaak een weekend naar de Ardennen of brachten wij onze vakantie in het zuiden van het land door.  Ik heb altijd van het landschap daar gehouden. Het deed me altijd deugd om een dag door te brengen in stilte, omringd door de schoonheid van de heuvels en al dat groen. Ik woonde toen in Gent, een drukke stad met veel auto’s, dus de zuivere lucht van de Ardennen inademen was de max.”

Geen verrassing

Was het een verrassing voor je omgeving toen je hun vertelde dat je ging verhuizen?

“Veel mensen die mij kennen, wisten dat ik graag tijd doorbreng in het zuiden van ons land maar dat wil niet zeggen dat ze dachten dat ik daar op een dag zou gaan wonen. Heel wat vrienden, buren en collega’s waren in het begin toch wel verrast toen ik vertelde dat ik ging verhuizen.”

Zijn er vrienden die je laten vallen hebben omwille van deze keuze?

“Nee, niet echt. Als dat wel het geval geweest zou zijn, dan zouden dat geen echte vrienden geweest zijn, denk ik. Een aantal mensen waren wel verdrietig maar tegelijkertijd waren ze ook blij voor mij en wensten ze me alle geluk toe. Sommige mensen zeiden me zelfs dat ik hun droom ging verwezenlijken, een droom die ze zelf niet durfden verwezenlijken.”

Heeft Wallonië je als mens veranderd?

“Waar je woont, draagt uiteraard bij tot wie je bent maar ik denk dat het vooral de grote gebeurtenissen in het leven zijn en de mensen met wie je deze beleeft die een invloed hebben op wie je bent en wie je wordt. De jaren dat ik daar al woon, hebben me veel geleerd over de geschiedenis van ons land. Ik heb ook veel mensen ontmoet met een Vlaamse achternaam.”

Ik voel me niet alleen

Heb je dan nooit het gevoel gehad dat je de enige Vlaamse bent?

“Helemaal niet. Het is misschien interessant om ooit eens een studie te doen over hoeveel Vlamingen naar Wallonië verhuisd zijn. Mijn ouders zijn zo’n 8 jaar geleden naar hier verhuisd om dichter bij mij te zijn en ook zij komen vaak mensen tegen die van een ander taalgebied komen. Zelfs al zou ik hier de enige zijn, dan nog zou ik me niet alleen voelen.”

Voel je je eerder Vlaams of Waals?

“Als ik mensen leer kennen, dan hoor ik vaak: “Ah, maar u bent een Vlaming.”, dan zeg ik dat ik Belg ben met Vlaamse roots. Soms voeg ik daar dan nog aan toe dat ik al 16 jaar een geadopteerde Waal ben. Ondertussen woon ik al de helft van mijn volwassen leven hier dus ik kan stellen dat ik evenveel Vlaams als Waals ben maar met die vraag hou ik me eerlijk gezegd niet echt bezig. Ik voel me in de eerste plaats Belg en daarbovenop wereldburger.”

Welke raad zou je geven aan andere Vlamingen die in Wallonië willen gaan wonen?

“Ik zou het volgende willen meegeven: een goede basiskennis van het Frans, een glimlach en goedendag kunnen zeggen.”

Auteur Jana | Huysmans

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Sociale media en werk: een gigantische kloof of een flinterdunne lijn?