jongen kijkt naar foto van oorlog

De emotionele tol van oorlog op kinderen

Verontrustende beelden over Israël en Palestina circuleren op het internet. Ook kinderen worden geconfronteerd met de heftige beelden van de oorlog tussen Israël en Hamas. “De beelden kunnen best indrukwekkend zijn, dus het heeft zeker een grote invloed.” Verteld Wouter Dierckx.

Op elk nieuwsplatform zijn gewelddadige beelden te zien van hoe mensen worden overrompeld door geweld. Ook kinderen krijgen veel van deze beelden te zien. Zo zijn er genoeg socialemediaplatforms of nieuwsuitzendingen waar kinderen in contact komen met de oorlog. “We moeten kinderen niet onderdompelen in de oorlog. Het is niet relevant om dagelijks oorlogsbeelden te zien te krijgen”, weet Wouter Dierckx, kinderpsycholoog.

Karrewiet

Ondersteuning bij moeilijke onderwerpen in het nieuws of op sociale media is van groot belang. “Het is nu aan de scholen en ouders om hier met hun kinderen in gesprek over te gaan.  Als er vragen zijn moeten de kinderen hier antwoorden op krijgen”, vertelt Dierckx. “We moeten eerlijk blijven met kinderen. Ze vangen verhalen of beelden toch op dus verhalen verzinnen heeft niet veel nut.”

Leen Maes, onderwijzeres in het 6de leerjaar op Gemeentelijke Basisschool Retie, maakt in de klas veel gebruik van Karrewiet. “De presentatoren vertellen op een kindvriendelijke manier aan de kinderen wat er juist gaande is in de wereld. Er zitten kinderen uit verschillende geloofsgemeenschappen in de klas, dus is het soms moeilijk hier over te praten. Karrewiet is een zeer handige bron en gemakkelijk om schokkend nieuws op een zo correct en kindvriendelijke manier mogelijk uit te leggen.”

Ver-van-je-bed-show

Leen haalt zulke onderwerpen telkens aan in de lessen, en merkt dat kinderen zich hier niet altijd even veel van aantrekken. “Ik zeg altijd dat het heel ver weg is. Wij komen niet met de oorlog in aanmerking. Als ik dat genoeg blijf zeggen weten ze ook dat ze zich geen zorgen hoeven maken.” Het is goed om met kinderen te praten over de oorlog op voorwaarde dat ze correct geïnformeerd worden. Als nieuws over een gewelddadig onderwerp verkeerd wordt opgevat, dan kunnen kinderen hier ergere dingen aan overhouden. Bij een veelheid aan meerdere gruwelijke beelden kunnen kinderen het posttraumatisch stressstoornis krijgen. “Ik benadruk dat de oorlog zich ver weg afspeelt, dat ze zich geen zorgen hoeven te maken en dat ze er niet mee in aanraking zullen komen.” Maar kinderen krijgen wel de beelden te zien. Als ze er te vaak mee geconfronteerd worden, kunnen ze posttraumatisch stresssyndroom oplopen.

Wat is posttraumatisch stresssyndroom?

Het is een psychische aandoening die kan ontstaan wanneer een persoon een schokkende, traumatiserende ervaring beleeft. Wanneer de ervaring niet verwerkt is, kan ze de persoon blijven achtervolgen in de vorm van nachtmerries en levensechte herinneringen. Dit kan zich opstapelen en zo erg worden dat het zelfs moeilijk wordt om dagdagelijkse handelingen uit te voeren. Het is gelukkig vaak goed te behandelen.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Schrijnend personeelstekort in kinderopvang deels gevolg van verouderd subsidiesysteem