3 vrouwen op een bank

“Durf hulp te vragen”

Rihab Hajjaji, grondlegger van PEPvzw, was altijd één van de weinige meisjes met een migratieachtergrond in haar school. Na onderzoek ontdekte ze dat er een prestatiekloof bestaat bij jongeren met een andere achtergrond. Dat bracht haar op het idee om een project te starten dat verschillende mensen bij elkaar bracht.

Een van die mensen is Nadia El Marnissi, projectcoördinator bij PEPvzw. “Ik herkende het verhaal van Rihab en reageerde meteen op haar oproep. PEPvzw staat in contact met jongeren, ouders en scholen. We voorzien informatie, gaan in gesprek en organiseren bijlessen. Op verschillende manieren helpen we jongeren met diverse achtergronden met hun loopbaan in het onderwijs.”

Drempel verlagen

Daarbij merkt PEPvzw dat jongeren met een migratieachtergrond vaak met een gebrek aan motivatie worstelen. “Jongeren twijfelen vaak over hun zelfbeeld, ze linken hun falen aan zichzelf”. Iedereen heeft volgens Nadia talent, alleen is er daar in het onderwijs niet altijd de ruimte voor. Leerkrachten spelen daar een belangrijke rol in.

Leerlingen zijn vaak op zoek naar inspiratie en kunnen die vinden bij een leerkracht met een gedeelde achtergrond. “Rolmodellen zijn niet dé oplossing, maar ze zijn wel een eerste stap in de goede richting”, zegt Nadia. “Een leerkracht die zelf een migratieachtergrond heeft, verlaagt de drempel voor gelijkaardige jongeren. Er blijven echter structurele problemen die een rol spelen, zoals het hoofddoekenverbod of schoolsegregatie. PEPvzw werkt alvast mee aan een stap in de goede richting.”

Auteur | Rik Verleije

Organisatie: PEP vzw
Adres: Wittestraat 116/bus 2, 2020 Antwerpen-Kiel

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
#blijfinuwkot: 5 tips om je bezig te houden in quarantaine