Vlaamse regering introduceert coronacompensatiepremie
Bron: Unsplash: Josh Apple

Vlaamse regering introduceert coronacompensatiepremie

Bron: VVj en Benjamindalle.be

De coronacrisis brengt voor iedereen enorm veel onzekerheid met zich mee. Telewerk wordt aangeraden en socializen moet in bubbels. Maar wat als thuiswerken geen optie is? Wat als je freelancer bent en je werk afhankelijk is van de sport- en cultuursector? Technische werkloosheid loert om de hoek en je inkomen daalt drastisch. Om te verhinderen dat veel ondernemingen en freelancers definitief kopje ondergaan, komt de Vlaamse regering met een coronacompensatiepremie.

Journalistiek wordt gezien als essentieel beroep, en over het algemeen verdrinken journalisten in het werk: er is immers altijd nieuws. Toch hebben freelancers en andere journalisten het moeilijk om met hun hoofd boven te blijven.

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle: “De crisis raakt onze mediasector bijzonder hard. Niet alleen worden advertenties afgelast, ook evenementen en projecten staan on-hold. Ook freelancers blijven niet gespaard. Zij kunnen sowieso al geen beroep doen op steunmaatregelen van de bedrijfswereld. Met de compensatiepremie wil de regering alvast een stuk van het inkomstenverlies compenseren”.

Compensatiepremie Sinds 4 mei kunnen zelfstandigen en freelancejournalisten de Vlaamse coronacompensatiepremie aanvragen bij het VLAIO (Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen). Iedereen die door de coronamaatregelen zijn omzet zag dalen met 60% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (14/03-30/04 of 1/08-30/09) komt in aanmerking. De eenmalige compensatiepremie bedroeg 3000 euro tijdens de eerste piek en werd onlangs verlengd tijdens de tweede piek. De toekenningsmodaliteiten zijn dezelfde, maar het bedrag daalt wel naar 2000 euro. Je kan een compensatie aanvragen op basis van een verklaring op eer en de bewijsstukken moet je gedurende vijf jaar bijhouden.

Naar schatting zouden zo’n 50.000 freelancers en kmo’s gebruik kunnen maken van de premie die geldt in heel België. Starters, die hun inkomen niet kunnen vergelijken met dat van vorig jaar, moeten een omzetdaling van minstens 60% ten opzichte van hun ingediend financieel plan kunnen aantonen.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Taylor Swift? Brad Pitt? Of liever een interview met mega Toby? Niets of niemand blijft onbesproken bij Story