Meester Joren is Mister Gay Belgium 2020

De 20-jarige Joren Houtevels uit Leuven is zaterdagavond gekroond als Mister Gay Belgium 2020. De student lager onderwijs volgt Matthias De Roover op, de winnaar van vorig jaar. De verkiezingen vonden dit jaar plaats in het Antwerpse Elckerlyc Theater. 

“Meester, wat betekent homo?” 

De kersverse Mr Gay Belgium loopt momenteel nog stage in het eerste leerjaar van het Koninklijk Atheneum in Keerbergen. De school heeft hem heel goed ontvangen. “Er lagen kaartjes, tekeningen, chocolaatjes iedereen was super blij. We wouden knuffelen maar dat mocht niet omwille van corona. Het was een heel leuk gevoel om terug op school te zijn. De kinderen waren ook heel benieuwd naar mijn speciale sjaal. De onvermijdbare vraag ‘Wat is een homo’ werd al vlug gesteld door mijn nieuwsgierige leerlingen. Ik vertel de kinderen dat homo zijn betekent dat jongens verliefd worden op jongens of meisjes op meisjes”, aldus Joren. 

“Ik heb u gehoord en het is oké” 

– Joren Houtevels

Communicatie blijft het belangrijkste 

De jongeman koos niet voor niets onderwijs en kind verstoting als thema’s om aan te kaarten. Met dit laatste thema heeft Joren zelf ervaring. Hij woont sinds kort weer bij zijn ouders. Na een woelige periode in zijn leven, valt alles stilletjes aan terug op zijn plaats. “Mijn ouders hebben hun fout ingezien en hebben het goed gemaakt. Ze zaten ook in het publiek tijdens de finale en dat was heel emotioneel voor mij. Alle plooien zijn glad gestreken. Ik besef nu dat hun gedrag door onwetendheid werd veroorzaakt. Nu durven ze vragen te stellen en dat doet goed. Vroeger waren er ruzies, nu zijn er gesprekken en daar ben ik blij om. Het voelt goed om terug thuis te zijn” vertelt de 20-jarige.  

De twee onderwerpen, kinderverstoting en onderwijs, gaan hand in hand. Joren wil andere ouders laten inzien hoeveel pijn het doet als je als kind niet wordt aanvaard door je ouders. Communicatie is daarbij heel belangrijk volgens hem. “De zin: ‘Ik heb u gehoord en het is oké’ met een daaropvolgend knuffelmoment, heb ik nooit gehad. In de klas probeer ik dit ook aan te halen en te tonen hoe belangrijk aanvaarding en communicatie is” 

De toekomst 

Op dit moment heeft de nieuwe Mister Gay Belgium een drukke agenda. Zo zullen er nog veel interviews plaatsvinden voor radio, kranten en magazines. Bovendien is hij nog niet klaar met campagne voeren. Zo verheugd Joren zich op Mister Gay Europe, dat in New Castle wordt gehouden mits de coronacrisis het toelaat. Ook in september staat Mister Gay World in Zuid-Afrika nog op de planning.  

ColofonNaam
Tekstbadges_tekstPhéline De Piere
Eindredactie tekstPhéline De Piere, Sofie Verbeeck, Jana Gudernatsch, Gitte Vandeneede
Eindredactie onlineRomy Deridder, Eva Geers
Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Trots op tapenade