De cultuursector is gesloten

Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon voorziet een eenmalig budget van 160 miljoen euro voor de cultuursector, die zwaar getroffen werd door de coronacrisis. Enkele studenten Journalistiek gingen op zoek naar experts op het gebied van cultuur voor een videoreportage.   

“Lap, de deur is op slot.” Hun plan om in de Stadsschouwburg te gaan filmen valt onmiddellijk in het water. Met z’n vieren morrelen ze aan alle deuren, maar helaas, dicht. “Zullen we anders naar Arenberg gaan? Dat is hier toch vlakbij.” Maar ook daar botsen ze op gesloten deuren. Al snel wordt duidelijk dat Aurélie vandaag de leiding op zich heeft genomen. Ze pleegt enkele telefoontjes, maar niemand is bereid om hen verder te helpen.  

Enkele minuten later lijkt het geluk dan toch aan hun kant te staan. “Komen jullie voor de fotoshoot?”, vraagt een medewerker. Als hij hoort dat ze enkele beelden willen maken en iemand zoeken om te interviewen, krijgen ze echter het deksel op de neus. Dit tafereel herhaalt zich nog enkele keren, wat voor veel frustraties zorgt. Langs alle kanten klinken diepe zuchten, tot ze aan het Rubenshuis komen. Na overleg met security krijgen ze eindelijk toestemming om te filmen, maar ze mogen in geen geval iemand interviewen. Aan een reportage zonder quote hebben ze niet veel, dus ook dit wordt niks.  

Na een paar uur is de motivatie ver te zoeken. Ze zijn alle mogelijke opties in de buurt afgegaan, maar nergens stonden ze te springen om hun verder te helpen. Iedereen is het beu, maar er zit niks anders op dan weer telefoontjes te plegen. “Bellen jullie maar”, zegt Bryan, “Als ze weer zeggen dat ze geen tijd hebben ga ik er tegen beginnen roepen.” En hij had gelijk: opnieuw krijgen ze één voor één te horen dat er niemand tijd heeft en bij de anderen gaat het regelrecht naar voicemail. “Wat gaan we nu in godsnaam doen?”. Er is niemand die daar echt een antwoord op heeft, laat staan dat ze het nog zien zitten. Het lijkt erop dat de cultuursector gesloten is. Tot zover hun videoreportage.  

COLOFON
Tekstbadges_tekstFenne Verbeeck
Eindredactie TekstTycho Pollmann – Bryan Maesschalck – David Lambreghts
Eindredactie OnlineMargarita Shishkareva – Fenne Verbeeck
Hoofdredacteur Senne Raats

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
De mannen van ‘t Waasland