kortfilmfestival_Leuven

Vincent Langouche, kortfilmfestival Leuven: “Dankzij kortfilms wordt nieuw talent opgepikt” 

Vincent Langouche over het kortfilmfestival van Leuven

Twee weken lang kunnen kortfilmliefhebbers vanuit hun woonkamer de kortfilms bekijken. Het kortfilmfestival van Leuven gaat online door, Vincent Langouche is als programmator mee verantwoordelijk voor de selectie. “Dit jaar waren de kortfilms heel indrukwekkend.”

Dit jaar gaat het kortfilmfestival van Leuven online door. Hoe gaat dat gebeuren? 

“De 26ste editie van het festival gaat door van vijf december tot twaalf december. We wilden de traditie niet verbreken. Daarom zochten we naar een alternatief. Na de eerste lockdown hadden we al wat ervaring met live streamen. Toen we het nieuws hoorden dat de bioscopen zouden sluiten, begonnen we onmiddellijk te brainstormen over verschillende scenario’s. We hebben de scenario’s een aantal keer moeten veranderen, maar we zijn uiteindelijk op het idee gekomen om elke avond een livestream te organiseren. We hebben daarbij een duidelijk programma gemaakt zodat het publiek weet waar en wanneer ze de kortfilms kunnen bekijken.” 

Hoe maken jullie de selectie uit de kortfilms? 

“We krijgen meer dan 2000 kortfilms toegestuurd in februari. De films bekijken we als team en duurt ongeveer zeven maanden. We bekijken kortfilms ook meerdere keren, dat is de reden waarom het zo lang duurt. We zijn klaar met onze selectie in midden september, dan hebben we zo’n 200 films. 

We letten bij onze selectie vooral op het technische aspect. We kijken of het geluid en het beeld goed zijn en of de films niet te lang duren. Een kortfilm mag maximum 35 minuten duren, de gemiddelde kortfilm duurt ongeveer tien tot achttien minuten.  

We kijken niet alleen naar het technische, maar ook naar de inhoud. We letten op de originaliteit. Ik vind het leuk als films iets uniek hebben, iets dat ik nog niet vaak gezien heb.” 

Wat is het populairste genre dit jaar? 

“Dit jaar zijn er drie genres voor Vlaanderen op het festival: documentaire, fictie en animatie. Fictie is bij de Vlaamse producties het populairste. Voor animatie hebben we dit jaar uitzonderlijk veel kortfilms binnengekregen. Maar elk genre is natuurlijk evenwaardig.” 

Wat maakt kortfilms zo speciaal? 

“Iedereen is opgegroeid met langspeelfilms. Het is een gewoonte om zo’n films te kijken omdat ze die vaker spelen op televisie en in bioscopen. Die films duren langer en dan zie je het niet zitten om meerdere films na elkaar te zien. Bij kortfilms kan je meerdere films na elkaar afspelen, dat vind ik het leukste aan kortfilms. We laten tijdens het festival een vijftal films achter elkaar spelen. 

In kortfilms komen ook nieuwe talenten naar boven, zowel regisseurs als acteurs en actrices. Het kortfilmfestival is een talentenjacht waar elk jaar talent opgepikt kan worden voor de professionele filmsector. Maar om die talenten te ontdekken, moeten we natuurlijk meer naar kortfilms beginnen kijken.” 

Eén van de geselecteerde films is ‘old born’ van Jordan De Deken. Luister hier naar een interview met Jordan door Janne Genar.

ColofonNaam
Tekstbadges_tekstNoa Van Hoeydonck
FotoNoa Van Hoeydonck
AudioJanne Genar
Eindredactie tekstAntje De Visscher
Celine De Crock
Eindredactie onlineThomas Hendriks
Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Speeltuig in de speeltuin van het stadspark
Het district Antwerpen investeert in vernieuwing van speelterreinen