Romy Tielens (26) psychologe: “De beweegruimte beperken heeft alleen maar negatieve gevolgen”

Experts in ons land vinden dat de coronamaatregelen niet streng genoeg zijn. Het is cruciaal om telewerk te stimuleren en verplaatsingen te beperken. Volgens deze experts is een perimeter de oplossing voor het verlagen van de coronacijfers. Psychologe Romy Tielens (26) denkt daar anders over.

“Als mensen hun hobby’s niet meer kunnen uitvoeren en ook niet meer kunnen gaan wandelen, met familie en of vrienden, in een gebied naar keuze, dan is dat een enorme beperking van vrijheid. Ik merk dat veel mensen het zwaar hebben met de huidige maatregelen. Door een verdere beperking van hun bewegingsvrijheid, neemt het draagvlak voor deze maatregelen verder af.”

Uit een onderzoek van KU Leuven blijkt dat steeds meer mensen kampen met angstgevoelens en depressies. Denkt u dat deze maatregel de druppel kan zijn die de emmer doet overlopen?
“Wij zien in de afgelopen maanden een forse toename van mensen, die in een psychische nood verkeren. Sociale isolatie en eenzaamheid spelen daarbij een grote rol.“

Welke implicaties heeft het invoeren van de perimeter, volgens u?
“Mensen zullen het moeilijk krijgen met de aanvaarding van de perimeter. Het gevaar van de anarchie ligt daarbij op de loer. Verzet en sociale onrust zullen sterk toenemen en de praktische uitvoering daardoor belemmeren. Qua beheersbaarheid zal het zowel voor de politie als voor de samenleving praktisch gezien erg moeilijk worden, om de perimeter-regel te onderhouden en op te volgen.“

ColofonNaam
Tekstbadges_tekstMargarita Shishkareva
Eindredactie tekstMargarita Shishkareva + Aurélie Schelfaut + Bryan Maesschalck
Eindredactie onlineSenne Raats + Andrea Scheltiens
HoofdredacteurTycho Pollmann

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Stadswaag omgetoverd tot waarachtig winterland