Verpleegkundige: “Ik leer nu bloed prikken op citroenen”

Door het coronavirus vinden lessen zich al maanden online plaats en dat blijft zo nog tot eind februari. Heel wat studenten lopen hierdoor een leerachterstand op. Ook voor Ellen Van der Spurt, studente verpleegkunde aan de Karel de Grote hogeschool in Antwerpen. Haar praktische lessen kunnen door het afstandsonderwijs nog amper doorgaan. Die lessen zijn net het allerbelangrijkste. 

Heb je zelf negatieve ervaringen ondervonden aan het afstandsonderwijs? 

“Ja, ik heb zeker negatieve ervaringen ondervonden. Het onlinesysteem waar onze school mee werkt is iets wat mij het meeste stoort. Het is zo onoverzichtelijk dat ik niet weet waar te beginnen en zo loop ik echt een enorme achterstand op. Ik heb enkele lectoren dit jaar nog niet live gezien en het voelt alsof ik minder met mijn vragen bij hen terecht kan. Ik koos voor deze richting omdat ik menselijke contacten nodig heb en het online gebeuren doet daar behalve goed aan.” 

Is er genoeg steun geweest voor de studenten? 

“Neen. We krijgen regelmatig een mailtje toegestuurd met “we steunen onze studenten” maar met zo’n berichtje zijn we niet veel. Ik voel mij, als student hoger onderwijs, echt aan de kant geschoven. Er wordt gewoonweg niet naar ons geluisterd.” 

Verpleegkunde is vooral een praktische richting, hoe wordt dat nu opgelost?  

“De praktische lessen worden tot het minimum beperkt, enkel de allerbelangrijkste lessen kunnen doorgaan on campus. We hebben op school een skills lab waar we onze theorie in de praktijk kunnen oefenen, nu kan er maar een bepaald aantal mensen dat doen en dat maakt het erg moeilijk. Maar zelf ga ik er wel creatief mee om. Bloed prikken doe ik niet meer op verpleegkundige poppen maar op appelsienen en citroenen.” 

Maak je jezelf zorgen over de toekomst? 

“Ik maak mij toch wel wat zorgen. Ik heb binnenkort stage en heb echt het gevoel dat ik bepaalde handelingen nog niet juist kan toepassen en dat is echt iets wat mij onzeker maakt. Ook naar de toekomst toe, om te gaan solliciteren. Verpleegkunde is natuurlijk een beroep waarin je altijd werk zal vinden, maar ze zullen eerder iemand aannemen die zijn diploma gehaald heeft buiten de coronaperiode en dat is wel iets waar ik mij zorgen over maak.” 

Je hebt toch al wat ervaring als verpleegkundige, maar wat mis je het meeste? 

“Vooral het contact met de mensen. Op vorige stages had ik altijd een goed contact met mijn patiënten, nu is het enkel verzorgen dat telt. Natuurlijk ook de ervaringen zoals die normaal verliepen mis ik enorm.” 

ColofonNaam
Tekstbadges_tekstDeli De Jonghe
Eindredactie tekstDeli De Jonghe
Eindredactie onlineElias Bogaerts
Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Het enige leven op de Groenplaats