Europese Vlaggen_Unsplash

Is werken voor de EU saai?

Dagelijks bergen informatie verwerken. Het klinkt niet als de meest uitdagende job, in sommige oren zelfs saai. Toch worden de vacatures bij de Europese instellingen aan de lopende band ingevuld, en blijven er stagiairs binnenstromen. Maar hoe? En vooral: waarom zou je daar stage willen volgen?

Veerle: “Door mijn droom geloof ik in internationale samenwerkingen”

Student Veerle droomt ervan stage te volgen bij de EU en doet er alles aan er te geraken. “Ik leer veel bij over de EU tijdens mijn voorbereidingen voor de sollicitatie”, zegt ze. In ons interview vertelt ze over haar ambitie om bij de EU terecht te komen, en waarom ze het zo belangrijk vindt.
Beluister het volledige interview hier

Milenco: “Ik heb impact op mensenlevens, da’s het mooiste”

Milenco is 24 jaar en werkt bij het kabinet van Kathleen van Brempt (sp.a) als stagiair. Zijn politieke interesse kreeg hij mee van thuis, door zijn ouders die actief zijn in de politiek. Al werd zijn stage hem niet in de schoot geworpen.

Een stageplek bemachtigen bij de Europese Unie, het lijkt niet makkelijk. Toch ligt de kans vaak binnen handbereik. Milenco greep zijn kans tijdens een lezing van Kathleen van Brempt. “Ik studeerde politieke wetenschappen aan de universiteit van Antwerpen toen Kathleen een lezing gaf over de Europese Unie. Na de les heb ik haar gevraagd of ze ook stagiairs aannam.” Milenco kreeg haar gegevens en begon na zijn master aan een werkstage bij Kathleen van Brempt.

“Ik ben actief in de raad van bestuur van de lokale afdeling en ook mijn ouders zijn actief in de politiek. Die interesse in politiek heb ik meegekregen van mijn ouders.” Milenco gelooft niet dat dat de kansen op een stage vergroot. “Kathleen had wel bepaalde vereisten, maar die verschillen per MEP.” Bij Kathleen van Brempt dienen de stagiairs binnen dezelfde partij te zitten.

Een stage bij de EU is niet voor iedereen weggelegd

Milenco volgt een betaalde werkstage. “Ik krijg 1000 euro per maand, waarmee ik ook mijn vervoer en mijn lunch betaal. Er staat ook iets tegenover. Men verwacht dat ik doorwerk zolang het werk niet klaar is. Dat betekent dat ik soms moet werken in het weekend, op feestdagen en na vijf uur, wanneer mijn dag normaal zou eindigen. Die manier van werken is niet voor iedereen weggelegd.” Milenco doet zijn werk ontzettend graag omdat hij een directe rol kan vervullen, zoals het in de politiek zou zijn. “Als stagiair heb ik echte impact. Ik analyseer dossiers en voeg opmerkingen toe, dat heeft een bepaalde invloed op de levens van mensen. En dat vind ik ontzettend mooi.”

Morgane: “Je leert de dynamiek van een parlement écht kennen”

Hoe verloopt een traineeship bij een Europarlementariër? Is het moeilijk om er binnen te geraken? En hoe ziet het takenpakket eruit? Wij vroegen het aan Morgane, zij deed zes weken lang stage bij Europarlementariër Hilde Vautmans (Open Vld). Ondertussen werkt Morgane voltijds in haar kabinet.

Een traineeship volgen bij de Europese Unie was voor Morgane best verrassend. “Toen ik bij de EU begon kwam er ineens een berg informatie op me af, die ik in een hoog tempo moest verwerken. Dat was even aanpassen.”

Eén mailtje

Volgens Morgane kan werkelijk iedereen zich aanmelden voor een stage. “De procedures verlopen vlotter dan een alledaagse sollicitatieprocedure. Een diploma Politieke Wetenschappen is absoluut geen vereiste. Ik ben er ingerold door mijn studie Geschiedenis, waarna ik een master in EU-studies behaalde. Toen ik de kans kreeg om zes weken een traineeship te volgen bij een Europarlementariër, Mevrouw Vautmans, greep ik die.”

Bij mevrouw Vautmans is het voldoende om gewoon je CV via mail door te sturen. De besten worden dan geselecteerd.” Dit is niet overal hetzelfde. “Het hangt vaak af bij welke Europarlementariër je solliciteert. Sommigen hanteren strengere regels. Ook voor bepaalde functies binnen de EU zijn er andere procedures, waar er bijvoorbeeld ingangsexamens nodig zijn.”

Breed takenpakket

Stagiairs zijn belangrijke teamleden. “Wij werken elk jaar met minstens 15 stagiairs. Ze zijn belangrijk want ze verlichten veel van ons werk. Bij het verdelen van de taken letten we ook op de capaciteiten van een stagiair; wat hun sterktes en zwaktes zijn. Er wordt ook rekening gehouden met wat de persoon zelf ook leuk vindt. Jammer genoeg kunnen we door de coronacrisis geen stagiairs meer aannemen en dat voelen we wel. Het werk geraakt zeker af maar de druk is zwaarder.”

Stagiairs bij het Europese Parlement krijgen een gevarieerde takenbundel. Ze voeren vaak de taken uit voor de MEP of assistenten om hen bij grote drukte van dat werk te kunnen verlossen. Bij MEP’s moeten ze soms een verslag opstellen van de commissievergadering , een voorbereiding maken van de plenaire vergadering, bezoekersgroepen in het parlement begeleiden of zelfs naar De Zevende Dag kijken om te controleren of ze er iets interessants vertellen. Na een bepaalde werkperiode krijgen ze opdrachten die dicht bij hun interesses liggen, omdat hun begeleiders merken waar ze goed in zijn.

Ervaring opdoen

“Als stagiair leerde ik beknopt zijn en de essentie uit teksten te halen,” zegt Morgane. “Soms moest ik met 2 pagina’s een rapport van 25 pagina’s samenvatten. Dat is niet eenvoudig. Die stage helpt ook echt om de dynamiek van een parlement te leren kennen, en ik ben blij dat ik stage kon volgen voor ik hier permanent kwam werken.”

Haar traineeship bereidde haar voldoende voor, maar haar stage had iets langer mogen duren. “Ik mocht van mijn universiteit maar zes weken stage volgen, en dat is een groot verschil met andere stageperioden. Sommige stagiairs volgen zes maanden stage en worden veel meer in het team betrokken, waardoor die dat later in hun carrière kunnen meenemen.” Toch is ze blij een stage te kunnen hebben gevolgd, zodat ze bekend was met het reilen en zeilen van een parlement.

Toen ze na zes weken stage vertrok, deelde ze met plezier mee dat ze een vrijgekomen positie altijd wou vervullen. “Op een gegeven dag kreeg ik een telefoontje, waarin ze me vertelden dat er een plaats beschikbaar was. Ik was de eerste stagiair in lange tijd die rond landbouw wou werken, een minder sexy onderwerp tegenover de begeerde migratie, defensie en buitenlandse zaken. Na een lunchgesprek kreeg ik de job, en daar ben ik nog altijd erg blij mee, al is de job niet voor iedereen gemaakt.”

Altijd paraat

Een job bij het parlement vergt veel flexibiliteit en kost vele uren. “Je mag niet iemand zijn die van negen tot vijf wil werken, of die geen telefoontje wil in het weekend,” vertelt Morgane. “Als er iets gebeurt in het weekend dan moet je klaarstaan, en soms zit je tot laat in de avond achter je papieren. Dus ja, het is ontzettend hard werken en op sommige momenten overweldigend, maar ik ben jong en nu is hét moment om dit allemaal uit te proberen. Ik zie mezelf dit zeker nog een tijdje doen. Ik ben het nog lang niet beu.”


Conclusie?

Een eenduidig antwoord op de vragen is er niet. Als je ervan droomt bij de EU te werken, geraak je er zeker binnen met de juiste kwalificaties. De sollicitatieprocedure lijkt op het eerste zicht een enge en lange weg, maar zowel Morgane als Milenco bevestigen dat dat een misvatting is. Zij geraakten binnen met een mailtje en een sollicitatiegesprek, dromend over verandering die ze te weeg wouden brengen of interesse die ze koesterden voor de onderwerpen van de MEP. Werken voor de EU, het is niet zo saai als het lijkt.


5 tips om je voor te bereiden op een sollicitatie bij de EU

Hebben deze verhalen je interesse aangewakkerd? Hier vind je een handige handleiding die je kan helpen tijdens je voorbereidingen voor een sollicitatie! 

Raadpleeg deze sites bij verdere interesse:
Vacatures
Verdere info
Andere getuigenissen

Door Amber Deckers, Irem Yitik, Sam Milde, Demi Feron, Julie Gedopt, Kobe Pieters, Isaura Leffelaer, Amber Verswijvel en Hannah Meeusen

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Anti-vax demonstraties palmen Europese steden in