Yorden: “Het laat me denken aan de laatavondshows waar mensen met geesten praten”

Yorden (22) gelooft niet in spiritualiteit en astrologie. “Ik sta daar zeer sceptisch tegenover omdat daar geen theoretische basis voor is. Het nut daarvan zie ik nog wel in omdat mensen nood hebben aan een betekenis.”

Het sterrenbeeld van Yorden is boogschutter maar hij herkent zichzelf niet in de kenmerken van dit sterrenbeeld. “Van de 20 keer dat ik toevallig mijn horoscoop heb gelezen sprak het mij maar 2 keer aan.” Maakt Yorden duidelijk. “Het laat me denken aan de laatavondshows waar mensen met geesten praten. Het gevoel dat ik daarbij heb is dat individuen achter hun bureau zitten en zich afvragen “all right, wat kan ik nu schrijven dat voor iedereen herkenbaar is? De horoscopen zijn ook op een vage manier beschreven. Hierdoor kan je het interpreteren op meerdere manieren. Een voorbeeld dat me is opgevallen hierbij is het werkwoord ‘werken’. Je kan het over een letterlijke job hebben, maar bij studenten kan het ook over schoolwerk gaan. Ongeacht wie je bent, kun je wel een betekenis geven aan het woord ‘werken’ dat bij jou toepasselijk is.”

Maanlicht en magische stenen

Yorden is ervan overtuigt dat de maan geen invloed uitoefent op de mens omdat daar geen concreet bewijs voor is. “Als de maan mentaal invloed zou uitoefen op mensen zou dit op iedereen hetzelfde zijn. Iedereen zou dan getroffen moeten zijn door de maan die op die plek staat op dat bepaald moment. Het is ook nooit bewezen geweest dat de maan invloed heeft op jou omdat je geboren bent in een bepaalde maand. Hetzelfde geldt voor magische stenen. Zolang er geen wetenschappelijke basis voor is, kan het niet dat een steen energie afgeeft. Er zijn natuurlijk mensen die zeggen dat zulke stenen invloed hebben op jou als je ze aan een ketting hangt en draagt. Dat is dan niks anders dan placebo. Die mensen verwachten dat die ketting invloed zal uitoefenen op hen. Dit maakt het placebo-effect niet minder effectief. Het stelt wel vast dat het zich in je hoofd afspeelt en niet vanuit de ‘magische’ steen komt.”

Mediteren

Meditatie maakt ook een groot deel uit van spiritueel zijn. Daar staat Yorden niet kritisch tegenover. “Mediteren heeft wel al bewezen dat het voordelen met zich meebrengt. Je plaatst je hersenen dan op een andere frequentie. Je kalmeert dan ook. Dit zijn allemaal dingen die we kunnen meten en vaststellen op neurologisch vlak. Ik sta dus zeker niet sceptisch tegenover mediteren maar wel tegenover verzonnen verhalen.”

ColofonNaam
Tekstbadges_tekstDeniz Nalbantov
Eindredactie tekstFee De Pauw & Yente Blommaert
Eindredactie onlineMarlies Luyten & Yente Blommaert
Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Voxpop
Paus Franciscus gaat akkoord met geregistreerd partnerschap voor homoseksuelen