Joodse schooldeur

De Joodse gemeenschap in Antwerpen

De Joodse gemeenschap is in Antwerpen niet weg te denken uit het straatbeeld. Het Antwerpse Diamantkwartier wordt dan ook soms wel het Joods kwartier genoemd. De koosjer winkels, restaurants en de opvallende mannen en vrouwen met hun traditionele Chassidische klederdracht kan men er overal tegenkomen.

Toch valt er in de Joodse gemeenschap veel meer te zien dan wat er alleen oppervlakkig te bekijken valt. Ze hebben bijvoorbeeld hun eigen scholen met specifiek Joodse richtingen, en vieren hun eigen feestdagen. Zoals de Pesachweek die dit jaar van 27 maart tot 4 april loopt.

Pesach

Deze week zijn de Joden in Antwerpen volop bezig me het vieren van Pasen, ook wel Pesach genoemd.
Het feest startte op 27 Maart en stopt op de avond van 4 April. Ze starten met een Sederavond, als de opening van de Pesachweek.
De traditie van het paaseieren rapen, kennen de Joden niet. Volgens Ety Grosz, de winkeluitbaatster van het Grosz Center, hebben ze andere leuke tradities.
“In plaats van dat kinderen naar eitjes zoeken, verstoppen de kinderen stukjes Matzes, een soort crackers, dat de vader moet zoeken”.
Dit is niet alleen een manier om het leuk te maken voor de kinderen, maar ook om te kijken of het huis volledig proper is. Want voor Pasen begint, moet heel het huis rein zijn.

Het Joods Onderwijs

In Antwerpen zijn er een tiental Joodse scholen waarvan de ene al wat orthodoxer is dan de andere.
Volgens Nancy Van de Voorde, een leerkracht aan de Yavne school, hebben de scholen één ding gemeenschappelijk en dat is de liefde voor het geloof.
De scholen zijn erkend door de overheid en volgen dus ook het leerplan. “Elke school heeft een richting Yeshiva.
Deze richting bereidt de leerlingen voor op verdere godsdienstige studies”.
Net zoals andere niet joodse-scholen krijgen de kinderen ook de talen die later goed van pas kunnen komen.
“Na de jaren Yeshiva gaan de meeste studenten nog een jaar extra Yeshiva studeren in Israël. Waar het Hebreeuws dus zeer belangrijk is”.

Auteurs | Caljon Fraukje, De Doncker Dries, Caudron Carlotta, Faber Thijs

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Antwerpen kleurt groen: meer laadpalen voor elektrische auto’s in de Koekenstad