Aseksualiteit: wat is dat?

Voor velen is “aseksualiteit” een onbekend woord, de ‘ver van hun bed show’. Inès (22) identificeert zich als aseksueel en vertelt hoe ze nooit interesse had in de hottie van de klas.

  • Kan je even uitleggen wat aseksualiteit is?
    • Ja natuurlijk. Aseksualiteit wil zeggen dat je je niet seksueel aangetrokken voelt tot anderen. We behoren, net als homoseksuelen en biseksuelen, tot de LGBT+-gemeenschap. Er doen veel mythes de ronde over aseksualiteit. Bijvoorbeeld dat we gewoon kiezen om seks af te zweren, maar dat is helemaal niet waar. Net als alle andere seksuele oriëntaties, is aseksualiteit geen keuze. Het is gewoon wie je bent. Mensen denken ook vaak dat we niet verliefd kunnen worden. Ook dat is een grote mythe.
  • Dus aseksuele mensen kunnen wel verliefd worden. Zorgt je seksualiteit dan soms voor moeilijkheden in een relatie?
    • Ik kan niet spreken uit eigen ervaring omdat ik nog nooit een romantische relatie gehad heb. Dit komt vooral omdat het als aseksueel persoon moeilijk is om te ontdekken wat liefde voor jou betekent.  Wanneer ik vroeger verliefd werd, merkte ik dat pas wanneer die persoon niet meer in mijn leven was. Ondertussen heb ik geleerd om dat soort gevoelens te herkennen, maar toen ging dat veel moeilijker. 
  • Heb je altijd al geweten dat je aseksueel was, of heb je het op een bepaald moment ontdekt?
    • Het heeft bij mij wat tijd gekost voor ik het doorhad. Normaal gezien ontdek je in je puberteit tot wie je je aangetrokken voelt, maar bij mij viel dat niet te ontdekken. Daarom is het ook moeilijk om aan te voelen of je aseksueel bent of gewoon een laatbloeier. Toen ik 15 jaar oud was, begon ik wel stilaan te merken dat ik niet hetzelfde voelde als mijn vrienden. Zij vertelden constant over hoe ze met de hottie van de klas wilden zoenen.  Ik antwoordde altijd “nooit van mijn leven!”. Toen dit meer en meer gebeurde, vroeg ik me af met wie ik dan wel wou zoenen. Uiteindelijk was mijn antwoord: met niemand.
  • Heb je gezocht naar bepaalde organisaties waarbij je terecht kon met je vragen?
    • Ik weet dat er enorm veel organisaties zijn waarbij dit kan, maar persoonlijk ging ik altijd naar mijn vrienden om erover te praten. In mijn thuisstad waren er wel een aantal studentenverenigingen die zich hierop focusten. Hier kon ik ook altijd naartoe.
  • Hoe reageren de mensen rondom jou wanneer je vertelt dat je aseksueel bent?
    • Er zijn niet echt positieve of negatieve reacties. Meestal reageert iedereen heel verward omdat ze niet weten wat het betekent. Sommigen zijn zelfs gewoon onverschillig. Dat is niet persé een slechte reactie, maar wanneer je eindelijk de moed bijeen raapt om zoiets te vertellen, hoop je op wat meer enthousiasme. In een perfecte wereld zouden we niet uit de kast moeten komen en worden alle seksualiteiten als normaal beschouwd, maar jammer genoeg is dit niet het geval. De aarde draait niet rond de zon maar rond heteroseksualiteit, en iedereen die zich anders identificeert wordt nog te vaak gediscrimineerd. Daarom is een reactie zoals: “oh leuk! Dankjewel dat je dit met mij gedeeld hebt!” voor ons veel leuker dan een gewone “oké”.
Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Hockeymedaille Belgische Hockeybond
‘Historisch Brons’ en ‘Best of The Rest’