“Een job vinden als pas afgestudeerde is niet meer vanzelfsprekend”

Een heleboel studenten behaalden hun diploma in een periode waarin Covid-19 de straten onveilig maakt. Voor de meesten is het moeilijker om een job te vinden en dat maakt financieel onafhankelijk worden ook ingewikkelder.

Afgelopen juli behaalde Jana haar diploma Orthopedagogie. Ze wil verder studeren maar dat was in september financieel niet haalbaar. Daarom werkt ze momenteel in een distributiecentrum.

Jana: “Ik vind het niet erg dat ik niet in de orthopedagogie zit. Ik heb daar, op dit moment, geen behoefte aan. Sinds september woon ik in Gent en ik wil binnenkort weer studeren. Het belangrijkste was dat ik een vast inkomen had. Ik betaal mijn studie en huur zelf.”

Dat is een grote stap om te maken tijdens corona. Hoe heb je dat financieel onafhankelijk worden beleefd?

“Aan het begin van de pandemie studeerde ik. Ik werkte in de horeca. Maar toen de cafés sloten, had ik geen werk. Ik kon de huur niet betalen waardoor ik bij mijn moeder moest wonen. Dat vond ik niet leuk omdat ik geen goede band heb met haar maar het kon niet anders. Ik verloor mijn zelfstandigheid en er was geen steun van de overheid. Kotstudenten moesten de huur niet direct betalen. Maar ik woonde in een appartement met vrienden. Mijn woonsituatie viel buiten die regeling.”

“Ik verloor mijn zelfstandigheid”

Vond je het eng om alleen te wonen en dat te financieren?

“Ja, ik kreeg het benauwd bij die gedachte. Ik had vooral schrik in de eerste maand want toen moest ik in mijn spaarpotje duiken. Dat is geen leuk gevoel. Destijds begon ik ook met solliciteren. Het maakte niet uit welke job want ik moet mijn huur betalen. Er was geen financiële steun voor mij en ik sta er alleen voor. Ik kom niet in aanmerking voor een leefloon. Gelukkig vond ik snel een job.”

Je wil weer gaan studeren. Hoe zie je dat in jouw budget passen?

“Het liefst zou ik beginnen met studeren in februari. Maar om financiële steun te krijgen, zoals kindergeld, moet ik voldoen aan een paar voorwaarden. Onder die voorwaarden valt dat ik minstens 27 studiepunten opneem per semester. Dat zie ik niet zitten. Door vrijstellingen van mijn diploma zou ik extra vakken moeten volgen die niet in die opleiding zitten. Want meer studiepunten betekent meer werk voor school. Dat betekent minder tijd om te werken. De haalbaarheid om mezelf te onderhouden, is dan klein. Ik ben in gesprek met de studentendienst en als we geen plan bedenken voor volgend semester dan begin ik in september 2021. Ik zie de toekomst rooskleurig in.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Zangeres Jessica Bouhez achter een microfoon
Zangeres Jessica Bouhez voor de eerste keer in concertzaal Trix: “Volledig voor mijn passie gaan”