Een gsm toont een promopost van Sensoa #WijGrijpenIn

Campagne #WijGrijpenIn neemt het op tegen grensoverschrijdend gedrag

Sensoa lanceert een nieuwe campagne tegen grensoverschrijdend gedrag. Met de hashtag #WijGrijpenIn willen ze jongeren aanmoedigen om in te grijpen als ze seksueel grensoverschrijdend gedrag opmerken.

Wat is seksueel grensoverschrijdend gedrag?

Seksueel grensoverschrijdend gedrag is elke vorm van verbaal, niet-verbaal of lichamelijk gedrag van seksuele aard. Dit kan het slachtoffer schade aanrichten op fysiek, mentaal of emotioneel vlak. Vaak heeft grensoverschrijdend gedrag ook te maken met machtsmisbruik. Grensoverschrijdend gedrag heeft verschillende vormen. Het kan gaan van grof geweld, zoals mishandeling en seksueel misbruik, tot subtieler gedrag, zoals een bepaalde opmerking. De interpretatie van bepaalde gedragingen zijn subjectief en persoonlijk, daarom noemen we het grensoverschrijdend gedrag bij handelingen die niet geaccepteerd worden door de betrokken personen.

Vijf dingen die u kan doen als u getuige bent van grensoverschrijdend gedrag

Uit onderzoek van Sensoa blijkt dat 90 procent van de 16- tot 26-jarigen het belangrijk vindt om in te grijpen bij seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar 40 procent weet niet hoe ze dat moeten doen. Dit komt omdat ze vaak bang zijn om zelf gevaar te lopen of door sociale druk. Daarom komt Sensoa met de vijf A’s om jongeren te leren om op een effectieve wijze in te grijpen. Boris Cruyssaert, persverantwoordelijke van Sensoa, verduidelijkt waar de vijf A’s voor staan:

  • Anderen betrekken: ”Probeer anderen te betrekken en te vragen om tussen beiden te komen. Het is vaak moeilijker om er alleen tussen te komen.”
  • Afleiding creëren: “Zorg voor afleiding. Doe dit door het slachtoffer aan te spreken met een smoesje: ‘Weet je de weg naar het toilet?’ Of doe alsof je het slachtoffer kent: ‘Hey dat is lang geleden, hoe gaat het?’ Zo kan je de situatie vaak beëindigen.”
  • Afzonderen: “Haal het slachtoffer uit de situatie door er fysiek tussen te komen. Ga tussen beiden gaan staan of neem het slachtoffer mee naar buiten.”
  • Aanspreken: “De meest assertieve vorm is de dader echt aanspreken. Bij een onbekende is dat heel moeilijk. Als een vriend of vriendin van jou onaanvaardbaar gedrag stelt, dan kan je die daar wel op aanspreken.”
  • Aanwezig blijven: “Blijf aanwezig want dat kan ervoor zorgen dat de situatie niet escaleert. Zo kan je het slachtoffer achteraf aanspreken en die een luisterend oor bieden.”

“Niet evident, maar wel noodzakelijk”

Ook Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) vindt de campagne belangrijk: “Seksueel grensoverschrijdend gedrag valt nooit goed te keuren. Wanneer je hiervan getuige bent, is het belangrijk dat je weet op welke manier je best kan ingrijpen. Niet evident, maar wel noodzakelijk.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Tekenen mensen contracten om hun loon af te staan of gebeurt dat uit dankbaarheid? Er is sprake van sektarisme.