Sportclubs dreigen te sluiten

Verplichte CO2-meters in sportclubs zorgen voor moeilijkheden

Sportclubs zitten met de handen in het haar. Vanaf 1 november moet er in elke sporthal en kleedkamer verplicht een CO2-meter of luchtreiniger aanwezig zijn. Directeur van Netwerk Lokaal Sportbeleid, Jeroen Vanderputte, had liever een oplossing voor de lange termijn gezien: “Een duurzame oplossing is belangrijker dan symbolisch in orde zijn.”

Hoe kijken jullie als Netwerk Lokaal Sportbeleid naar de nieuwe maatregelen?
“Het ventilatieplan dat in juli door experts werd opgemaakt, beschouwen we als zeer waardevol en werkbaar, maar de wettelijke waarde ervan is onduidelijk. Wij hadden het toch graag anders gezien. In plaats van maatregelen op de korte termijn vragen wij samen met de Vlaamse Sportfederatie om langetermijnoplossingen. Naast financiële steun is er ook nood aan aangepaste adviezen en richtlijnen rond ventilatie en energie. Momenteel bestaan er hierrond richtlijnen, maar die zijn niet aangepast aan de sportsector.”

Wat voor gevolgen hebben de aangekondigde maatregelen op lokale sportclubs?
“Als de sportclubs de huidige maatregelen strikt volgen, zal meer dan de helft van de huidige infrastructuur moeten sluiten. Dit heeft ook een ander gevolg waar niet meteen aan gedacht wordt. Er komt dan terug een rem op sporten en bewegen. De gevolgen daarvan zijn op mentaal en fysiek vlak intussen gekend.”

Brengen de nieuwe ventilatiemaatregelen extra infrastructuurkosten met zich mee?
“Heel wat steden en gemeenten gingen al aan de slag met verschillende metingen. Een gemiddelde stad of gemeente heeft echter al snel een kleine 100 C02-meters nodig. Die moeten allemaal aangekocht worden. Dat kan al snel oplopen tot enkele duizenden euro’s. Daarbij komend zou het plaatsen van een luchtreiniger nog eens een extra kost betekenen.”

“Er is een enorme bereidheid om aan een betere ventilatie en luchtkwaliteit te werken”

Jeroen Vanderputte

Zijn sportclubs dan niet bereid om deze investering te maken?
“Zeker wel, bij onze steden, gemeenten en verantwoordelijken voor het lokale sportbeleid is er een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Er is een enorme bereidheid om aan een betere ventilatie en luchtkwaliteit te werken. De sportclubs willen echter geen oplossing voor de korte termijn, maar een duurzame oplossing. Dat is voor hen belangrijker dan symbolisch “in orde zijn”.

Wat stellen jullie voor als oplossing?
“Er is nood aan richtlijnen waar gezonde luchtkwaliteit, een goede sportinfrastructuur en een ruim sportaanbod hand in hand gaan. In plaats van elke ruimte te voorzien van een meter of luchtreiniger willen we een beter uitgewerkt plan met haalbare normen. Een langere overgangsperiode zou daarbij kunnen helpen. De overgang moet niet van vandaag op morgen gebeuren. Verder is er financiële en andere ondersteuning nodig. De komende jaren staan ons enkele investeringen en werken te wachten, zoals renovaties en het plaatsen van ventilatie. Het is duidelijk dat de kosten hoog zijn en ervoor maanden of jaren werk op de plank ligt. Daar willen wij graag in gesteund worden. Wij willen absoluut meewerken aan een gezonder sportklimaat, maar we verwachten ook steun terug.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Zij-kant
Zij-kant: “Het is aan de mannen om zich meer in te zetten in het huishouden”