Maxim Storms

Theatermaker Maxim Storms wint de eerste FintroPrijs

Maxim Storms wint de eerste cultuurprijs van Fintro. Andere winnaars waren Charlotte Van den Broeck en Pierre Liebaart. Met deze nieuwe cultuurprijzen beloont Fintro de winnaars met een mooi bedrag. Dit bedrag geeft de jonge kunstenaars een financieel duwtje in de rug.  

Maxim Storms is naast schrijver en dichter Charlotte Van den Broeck, fotograaf en schilder Pierre Liebaert en schrijver en dichter Jean d’Amérique één van de winnaars die de nieuwe cultuurprijzen won. De prijs is een samenwerking met BNP Paribas Fortis. Ze kregen een mooi bedrag van 76.000 euro dat verdeeld werd onder de winnaars. De winnaar van elke categorie ontving een geldprijs van 12.000 euro. De finalisten op de tweede en derde plaats kregen een bedrag van 2.000 euro. De winnaars van de Publieksprijzen kregen 3.000 euro.  

“Ik weet nog niet wat ik met de geldprijs ga doen. Misschien herstel ik er mijn dak wel mee.” 

Maxim Storms 

Van beeldende naar bewegende verhalen 

Storms werd genomineerd voor de categorie ‘Het bewegende verhaal’. Deze categorie bevat film, theater en dans. Naast deze categorie is er ook nog ‘Het beeldend verhaal’ dat schilderkunst, beeldhouwkunst en fotografie inhoudt. Deze prijs ging naar Pierre Liebaert. Voor ‘Het geschreven verhaal’, met subcategorieën Nederlandse en Franstalige literatuur, ging Charlotte Van den Broeck met een prijs naar huis.  

Verdiende winnaar 

Maxim Storms
Maxim Storms

Storms ontving de prijs als beloning voor zijn enorme inzet voor de verschillende projecten waaraan hij deelnam. Zo richtte hij in 2010 samen met Katrien Valckenaers het gezelschap Ballet Dommage op. “We maken voorstellingen geschikt voor jonge kinderen, maar ook volwassenen.”  

Samen met Lobke Leirens ging hij twee maanden geleden in première in Mechelen met de nieuwe voorstelling Folks&Fools. “We maakten destijds een voorstelling genaamd ‘Another One. Die voorstelling hebben we in Edinburgh. Daar zijn we ook een paar keer in de prijzen gevallen.” De voorstelling werd bekroond met de Total Theatre Award.  

Naast dit alles speelt Storms ook mee in de band BRIK TU-TOK samen met Linde Carrijn. Ze proberen een combinatie te maken met muziek en theater. Het is dus een mengeling tussen een concert en een voorstelling. Momenteel werkt Storms aan een solo die volgt op zijn vorige solo ‘Brother Blue’. 

De diversiteit van de dingen die hij doet, maakte het onderscheid voor de jury. Ze vinden zijn voorstellingen absurd en bevreemdend zonder de relatie met de realiteit uit het oog te verliezen.   

Een totale verrassing 

Het is het eerste jaar dat er FintroPrijzen ‘Supporting young artists’ worden uitgedeeld. De prijs was nog niet heel erg bekend waardoor de overwinning Storms overviel.  

“Er zijn nog vele andere kunstenaars die deze prijs zeker verdienen.”  

Maxim Storms

“Ik ben heel erg blij met de prijs. Ik vind het leuk dat zoiets bestaat. Hopelijk is het geen eenmalige prijsuitreiking, maar komen er nog vele jaren die volgen. Zo kunnen er nog andere kunstenaars kans maken op deze fantastische ondersteuning.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Kinepolis blijft boven water na zwak kwartaal