Foto auto rijles

Rijinstructeur Katrin Matthys: “Mensen zijn niet meer gemotiveerd om hun rijbewijs te halen” 

Niet enkel de ziekenhuizen zweten door Corona, ook de rijscholen moeten het hoofd boven water houden door de gevolgen van het virus. De wachttijden voor rijexamens lopen hoog op en dat gaat ten koste van de kandidaten. Katrien Matthys van de Merksemse rijschool ziet meer en meer mensen die overlopen van de stress: “Onze kandidaten zijn enorm gefrustreerd.” 

Hoe lang zijn de wachttijden op dit moment? 

“Voor het afleggen van een rijexamen, spreken we ondertussen al van drie à vier maanden. Normaal gezien was het de bedoeling om tegen eind maart 2022 alle achterstand opgehaald te hebben. Maar als we kijken naar hoe we er nu voor staan, zal dat zeker niet lukken, dus verdere uitstel is onvermijdelijk.”  

“Met momenten zorgt dat ook voor zwaarder werk voor ons. Er wordt van de instructeurs ongelofelijk veel flexibiliteit verwachten. Dus af en toe moeten wij ook werken wanneer wij eigenlijk niet op de planning staan. Ik zie gemakkelijk 3 à 4 leerlingen per shift, dat is meer dan voor corona.” 

Wat vinden de kandidaten ervan dat ze zo lang moeten wachten? 

“Onze kandidaten zijn enorm gefrustreerd. Ze willen niets liever dan vooruit. Dat is ook eigen aan jonge mensen, dus dat is normaal. Maar ze geraken gewoon niet aan lessen, want alles zit al vol. Dat is niet enkel bij onze rijschool het geval, ik ken heel veel collega’s die al zeker voor maanden helemaal volgeboekt zijn.”  

“Die frustratie loopt enorm hoog op, ook tijdens de lessen. Kandidaten vertonen minder zin om deel te nemen aan de lessen, ze zijn wat zenuwachtiger en ze hebben geen geduld omdat alles vooruit moet gaan. Dat is heel spijtig. Mensen hebben geen zin meer en zijn niet meer gemotiveerd om hun rijbewijs te halen. Er is minder bereidheid om de ruimte te nemen, die dikwijls wel nodig is. Dat zien we ook duidelijk terugkomen in de resultaten op rijexamens. Meer mensen zijn gebuisd en enorm gestresseerd. Dat voelt niet prettig als instructeur.”  

Wat is de beste oplossing voor dit probleem? 

“De wachttijden zullen nog even aanhouden, maar het is voor de kandidaten vooral belangrijk om de moed niet te verliezen. Als het examen niet lukt, moeten we verder doen met datgene waarmee we begonnen zijn. Dat wil zeggen: de lessen verderzetten in de mate van het mogelijke. Er komt een nieuwe kans, en die moeten ze grijpen.” 

“Nieuwe collega’s zouden voor ons als rijschool al een grote hulp zijn. We zijn nog steeds heel erg op zoek naar mensen die bereid zijn om rijinstructeur te worden, het is een knelpuntberoep geworden. We leiden momenteel ook zelf mensen op om het tekort op te vangen, maar dat gaat traag. Ik vermoed er volgend jaar een kanteljaar komt. Ik denk dat we halfweg 2022 misschien een lichtpunt gaan zien, maar ik vrees er eigenlijk voor.” 

Katrin Matthys

Wat zou er gebeuren als er een tweede sluiting komt van de rijscholen? 

“De besmettingen in de rijscholen zijn miniem, eigenlijk verwaarloosbaar. Dus de kans is zeer klein dat we terug zouden moeten sluiten, maar de angst voor een nieuwe sluiting bestaat zeker. Het zou ons probleem van lange wachttijden alleen nog maar vergroten. Rijbewijzen zijn enorm belangrijk. Als je kijkt hoeveel vrachtwagenchauffeurs we tekortkomen in die sector, zie je dat een rijbewijs echt nodig is. Meer achterstand zou echt niet mogen, dat wordt moeilijk om bij te benen.” 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Wachtscherm van een videochat
Studente Iznel: “Ik ben voor het eerst op een gezonde manier alleen”