Voetbalveld

Stad Antwerpen ondertekent Green Deal project

De stad Antwerpen gaat bekijken hoe ze sportterreinen in openlucht klimaatvriendelijker kan maken door pesticiden te weren. De plannen kaderen in het Green Deal project dat de maatschappij  moet vergroenen. “Het is dringend tijd dat wij ook een steentje bijdragen aan het klimaat”, aldus Kris Goossenaerts – kabinetsadviseur van Peter Wauters.

Onderzoek verschillende domeinen

Dit project streeft naar oplossingsgerichte samenwerkingen waarbij verschillende domeinen worden onderzocht zoals: sportinfrastructuur, bodem en water, biodiversiteit, economische groei en grondstoffen. De bedoeling is om op korte termijn kennis en vaardigheden te vergaren.

Klimaatvriendelijker

“Dit willen we doen door onder andere gewasbeschermingsmiddelen zoveel mogelijk te verbieden op sportvelden. Een gewasbeschermingsmiddel is eigenlijk een pesticide. Deze wordt gebruikt om planten te beschermen tegen schadelijke organismen of om de groei van planten te beïnvloeden. Maar het zijn gifstoffen die simpelweg niet thuis horen in ons milieu. In de grond breken ze amper af en door uitspoeling komen ze uiteindelijk terecht in het oppervlaktewater en grondwater, daardoor komt de biodiversiteit en de bereiding van drinkwater in gevaar”.

Kennis om te onderhouden

“De aanleg en het onderhoud van een buitensportterrein vergt kennis en passie voor het veld”, zegt Goossenaerts.”Een perfect onderhoud heeft nauwelijks invloed op de functionaliteit en veiligheid van de spelers. Maar het onderhoud heeft door het gebruik van pesticiden, water en voedingsstoffen ook een impact op het milieu en de biodiversiteit. Daarom is kennis over de aanleg en het onderhoud van het speelveld heel belangrijk.”

Evaluatie

“Op het einde van het project geven sportverenigingen een evaluatie. Green Deal besteedt heel veel aandacht aan deze feedback en zit vervolgens met verschillende federaties en organisaties rond de tafel, om het project te optimaliseren en te verbeteren. Want het is dringend tijd dat wij ook een steentje bijdragen aan het klimaat”, besluit Kris Goossenaerts

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Learning Manager bij Luminus Kirsten Teubner: “Een eerste stap naar een oplossing is erover kunnen praten met iemand, en dat stimuleren we”