Peket: Luikse jenever dat eigenlijk geen jenever is. Of toch wel?

De stad Luik staat bekend om zijn rijke geschiedenis, de Maas, verschillende musea en ook peket. Maar wat is peket juist en hoe wordt het gemaakt? Een bezoek aan een originele peketerrie in Luik schept duidelijk over peket en zijn oorsprong.

Wat is peket precies?

Peket is een ander woord voor jenever, maar het is een drank op basis van jeneverbes, een beetje zoals gin, behalve dat ze verschillen in de methode om het te maken, de distillatie, die niet hetzelfde is. Er zijn enkele processen die verschillen van gin, maar het is een vergelijkbare drank. Peket is jeneverbes, maar het is het Waalse woord voor jeneverbes. Peket betekent in het Waals pittig en is de term voor jeneverbes in heel Wallonië.

Kan je wat meer vertellen over de geschiedenis van peket?

Dat is een heel verhaal waarvan ik de oorsprong niet echt weet, maar wel een idee van heb. Het was een graanalcohol met jenever. Je vindt het in Limburg, Luik, waar het dus gemaakt is en ook in Nederland. Maar wie het heeft gemaakt? Daar heb ik geen idee van.

En wat is de geschiedenis van deze specifieke peketerrie?

Dit is echt een Luiks instituut dat bekend staat om de peket. Het is een bar die werd opgericht in 1993 en die altijd peket heeft geserveerd. Het heeft het altijd op zijn eigen manier geactualiseerd door wat wij noemen fruitige pekets te maken. Vandaar de naam peket fruités. Het is gebrouwen alcohol gemengd met vers fruit, suiker en water. Je krijgt dan een drankje in de vorm van een kleine cocktail op basis van gebrouwen alcohol en fruit. We hebben ongeveer dertig verschillende smaken voor de fruitige. We hebben ook wat we flambées noemen, waarbij we ze met vuur aansteken. Ook hebben we vier smaken hebben die we zelf maken. En daar is het eerder de jeneverbes die pittig is dan fruitig. Zo hebben we kaneel, violet en legia. Dat zijn snoepjes, chiques, zoals ze in Luik zeggen. Maar ook cuberdon. In de kaneel doen we bijvoorbeeld kaneelstokjes om het op smaak te brengen en te kruiden. Dan is er ook nog de zogenaamde à la Charlemagne. Dat is een traditionele peket die de traditie van het destilleren volgt. Met het destilleren hebben we ook de Peron, dat is een witte, die eerder bedoeld is om te worden gemengd, om Coca blanc te maken, waar het hetzelfde dient als een Coca whisky, maar dan met peket. En hier zeggen we blanc Coca omdat de alcohol wit is.

En er bestaan dus verschillende soorten peket?

Ja, dat klopt, er bestaan verschillende soorten. Hier we fruitig, flambé en droog. Maar de fruitige zijn fruitig omdat we ze mengen met fruit. De flambés zijn zo omdat je ze kunt flamberen. En zoals ik al zei, het zijn pittige pekets. En dan zijn er de droge, waar het pure alcohol is, zonder enige bewerking. Je kan het zien als cognac, armagnac of whisky, waar het graanalcohol is die niet verder bewerkt wordt. En net zoals whisky zijn er verschillende soorten whisky met verschillende soorten graaninhoud. Hetzelfde geldt hier voor de pekets à la Charlemagne, gebrouwen op de oude manier. Dat zijn twee traditionele pekets die vaak gedronken worden, maar die niet hetzelfde smaken omdat ze niet hetzelfde graangehalte hebben.

Hoeveel is het alcoholgehalte juist bij peket?

We zitten tussen de 30 en 40 graden alcohol voor de droge peket. Voor de fruitige, zitten we op 15 graden omdat, het gemengd is, dus onvermijdelijk vermindert het alcoholgehalte.

Voor welke gelegenheden wordt peket gedronken?

Hier, in onze bar, elke dag een beetje. Hef wordt eerder gedronken als digestief maart ook om te vieren. Maar het is ook zeer bekend in Luik met de feesten van 15 augustus. In de wijk Outremeuse is er een groot feest waar iedereen peket drinkt. Het feest duurt twee of drie dagen en het is een zeer lokaal feest. Maar verder is, buiten deze periode, is het wijdverspreid drinken mensen het. We kunnen elke dag in onze bar drinken, bij elke gelegenheid. We mengen het zelfs met koffie, met melk of chocolade. Alle gelegenheden zijn goed in Luik.

Wie zijn de soorten mensen die het consumeren?

We hebben alle soort publiek, maar vaak worden oudere mensen aangetrokken door onze droge peket à la Charlemagne, het oude systeem, waar ik het over had. Dat spreekt kenners aan, plus de echt vette alcohol met een bijzondere smaak die lijkt op, zoals ik al zei, whisky, mensen houden daarvan. Maar nu hebben we ook de flambées op 40 graden en met een speciale manier om ze te drinken. Je zet het glas in brand en je zuigt alles in één keer naar binnen moet. Dus dat geeft een andere charme. En hier zitten we op 40 graden, dus het blijft een sterk alcoholgehalte. En daarna zitten de fruitige op 15 graden. Daar hebben we meer smaak en dat verkopen we vaak het meest. Maar er is hier voor elke smaak en elke wens wat wils. We bereiken een beetje iedereen volgens zijn smaak. We hebben verschillende peket om een beetje van iedereen te bereiken.

Wat is jouw favoriete peket?

Wat ik hier nog niet genoemd heb, is de peket die we mengen met bier en dat doen we met blanche de Bruges en citroenpeket, die we aumôn blanc noemen. Het is half citroen peket, half blanche de bruge en geserveerd met ijsblokjes. Dat is mijn favoriete drankje. Als we het over pure peket hebben, is het de citroenpeket omdat ik van citroen hou en het is vrij natuurgetrouw en het is echt super lekker, heel fris. In de zomer is het een hit. 

Peket kan dus met zijn rijke smaak en originele destileermethode voor elke gelegenheid gedronken worden. Wie ooit in de buurt is, moet zeker eens langsgaan en de smaakpapillen laten sudderen. Ik ben alvast overtuigd en ga zeker en nog eens proeven. Schol!

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Rijangst: geremd om in de auto te stappen