Woordvoerder Antwerps schepen van Sport Peter Wouters: “De Olympische Spelen nog eens naar Antwerpen halen zou een enorme krachttoer zijn van de stad”

Om het 100 jarig bestaan van de Olympische Spelen van 1920 in Antwerpen te herdenken brengt de stad Antwerpen een uniek boek uit. Met dit boek willen ze de gedachte over het grootste sportevenement in ons land levend houden. Woordvoerder Antwerps schepen van Sport Peter Wouters N-VA vertelt ons meer.

Wat maakt dit boek zo uniek?

Ten eerste is het uniek omdat de Olympische spelen van 1920 in Antwerpen een uniek gegeven was. Dit is de enige keer dat dit groot sportevenement in ons land plaatsvond. Een tweede reden is dat we het boek in beperkte oplage hebben laten drukken, namelijk 100 exemplaren. Hiermee willen we de sportliefhebber of de Antwerpenaar de kans geven om een echt collector’s item op de kop te tikken.

Waarom hebben jullie ervoor gekozen om het uit te brengen in beperkte oplage?

We brengen dit boek uit in 100 oplages omdat dit een symbolisch getal is. Het is 100 jaar geleden dat de Spelen hier plaats vonden. Als we zien dat de interesse groot is, kunnen we zeker overwegen om meer exemplaren te drukken.

Wat wil de stad Antwerpen bereiken met dit boek?

Het boek heeft altijd een dubbele doelstelling gehad. Enerzijds willen we de gedachten over de zevende Olympiade levend houden. Zo hadden we eerder dit jaar de langverwachte terugkeer van de Olympische ringen. Die zijn in een optocht door de stad gedragen, via verschillende plaatsen die belangrijk zijn geweest in de Olympische geschiedenis. De ringen hebben nu ook een definitieve plaats gekregen: het Olympiadepark, in de schaduw van het Olympisch stadion op het Kiel. Anderzijds proberen we ook zoveel mogelijk Antwerpenaren aan het sporten te krijgen.

Wat kunnen de mensen lezen in dit boek.

Je vindt er zowel het sportieve gebeuren als verschillende anekdotes. Het is een heel fijn evenwicht tussen leuke anekdotes, ludieke verhalen zoals het stelen van de Olympische vlag door een atleet. Het is een zeer gevarieerd boek maar de focus ligt toch vooral op het sportieve.

Een andere leuke anekdote is het Olympisch goud van de nationale voetbalploeg van België. In de finale nam België het op tegen de Tsjechoslowaken. De match vond plaats voor 35.000 man in het Beerschotstadion op het Kiel. Wat de toeschouwers kregen te zien, was een match voor de geschiedenisboeken. Na een half uur spelen stond België op een 2-0 voorsprong na doelpunten van Robert Coppée en lokale held Rik Larnoe. Het tweede doelpunten viel volgens de Tsjechoslowaken uit buitenspel en dus volgde er hevig protest. Niet veel later, na een stevige fout van de bezoekende doelman gingen de poppen helemaal aan het dansen. De doelman werd uitgesloten waarna de Tsjechoslowaken collectief van het veld stapten met als gevolg een 5-0 forfait overwinning voor België en de bijhorende gouden Olympische medaille.

Is er een kans dat de spelen ooit terugkeren naar Antwerpen of België?

Een eeuw geleden de Spelen naar Antwerpen halen was al een huzarenstuk. Dit nog eens herhalen zou een hele krachttoer zijn van de stad Antwerpen. Bij het grootste sportevenement komen heel wat infrastructurele aanpassingen, zowel sportief als mobiliteit en dit is voor een stad als Antwerpen onhaalbaar is.

De organisatie zie ik enkel mogelijk in combinatie met een andere stad of een ander land zoals onze noorderburen Nederland bijvoorbeeld. Deze 2 landen hebben in het verleden al eens een groot sportevenement georganiseerd, het WK voetbal in , dus waarom niet nog eens?

Welke evenementen waren er gepland om de Olympische Spelen te herdenken?

Op vrijdag 10 december hadden we normaal het groot sportief gala: Night Of The Diamonds XL waarbij we alle sportief laureaten, atleten die in 2020-2021 een unieke prestatie hebben geleverd, in de bloemetjes zetten. Door de gekende reden is dit niet kunnen doorgaan maar de plannen voor dit gala zijn opgeschoven naar 2022. Ook de doortocht van de Olympische ringen in Antwerpen hebben we pas dit jaar laten doorgaan.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Antwerpse Zoo zet in op betere verblijven voor de dieren