Blokken maar!

Als je denkt dat dit gaat gaan over blokken als in studeren dan heb je het mis. Ik geef een blik achter de schermen van het favoriete quizprogramma van Vrt, met presentator Ben Crabbé! Dan heb ik het natuurlijk over het programma Blokken!

Mijn eerste dag

Zoals bij vele dit het geval zal zijn, verliep mijn eerste stagedag met de nodige portie stress. Het is je eerste keer op de ‘echte’ werkvloer en nu is het voor echt! Na een lange treinrit richting het verre Zaventem, kwam ik met een klein hartje aan bij productiehuis ‘De Mensen’. Bij de eerste kennismaking hing er een heel ontspannen sfeer, ik voelde me direct op mijn gemak. Natuurlijk kreeg ik ook een hele rondleiding door het kantoor. Na al de nodige informatie was het heel wat om te verwerken. Alles wordt in één keer op je af gevuurd en je moet maar zien dat je mee bent. Uiteraard kon ik met al mijn vragen bij iedereen terecht!

Na de uitgebreide kennismaking kon ik meteen aan de slag. Werken bij een productiehuis betekend ook kennis vergaren van de programma’s. Aangezien ik stage loop bij het programma ‘Blokken’, was mijn eerste taak om enkele afleveringen hiervan te bekijken. Het was natuurlijk niet naar een programma kijken zoals je thuis in je zetel zou doen. In tegendeel, ik moest zeer aandachtig opletten en verder zien dan de show alleen. Heel mijn stage lang sta ik in voor de muziek- en filmfragmenten in ronde 1 en 3, ik was dus zeer oplettend wat voor vragen en fragmenten ze daarbij van me verwachten.

Mijn eerste dag verliep dus vrij rustig en zo kon ik met een tevreden blik mijn dag afsluiten.

Mijn eerste publicatie

Aangezien ik meewerk aan de productie van een jarenlang bestaand programma waar een heel team mensen aan meewerken, heb ik nooit echt een eigen publicatie van iets gehad op mijn stage. Het is totaal iets anders dan dat je op een redactie van een magazine of radiozender werkt. Je bent als team verantwoordelijk om samen het programma tot een goed einde te brengen. Uiteraard zijn er enkele fragmenten van mij goedgekeurd die nu ook te zien zijn in de blokken shows. Dat zijn natuurlijk van die momenten dat ik stiekem toch wel trots ben op mezelf, dat er effectief op televisie iets te zien is wat ik gecreëerd heb.

Een bijzondere ontmoeting

Je kan het misschien al wel raden. Mijn bijzondere ontmoeting was natuurlijk met de enige echte Blokken presentator, Ben Crabbé! Op de draaidagen mocht ik altijd de eerste dag aanwezig zijn. Dit was een zeer unieke ervaring om de studio in levende lijven te zien. En uiteraard was Ben daar ook. Hij was heel vriendelijk en een echte grappenmaker.

Tussen de opnames door zaten we altijd met heel de crew gezellig samen, waardoor ik veel nieuwe mensen ontmoet heb die niet op kantoor aanwezig zijn. Zoals bijvoorbeeld de jury en stem van Blokken, Kris Soret. De echte Blokken fans zullen wel weten dat je de man achter deze stem nooit te zien krijgt in de afleveringen. Het was voor mij dus een hele onthulling hoe deze man er nu echt uitziet. Ik kon het erg goed vinden met Kris, het was heel aangenaam werken met hem. Hij vertelde mij ook allemaal leuke weetjes van het programma van vroeger.

Veel geleerd

Ik heb heel wat ervaring opgedaan over hoe het eraan toegaat achter de schermen van een programma. Twee jaar en half word je beoordeelt op elk werk dat je maakt en kijken ze naar de kleinste details. Nu kon ik eindelijk eens genieten van de vrijheid op het echte werkveld en werd ik niet constant achtervolgd door stress voor de punten van de lectoren. Natuurlijk blijft de gezonde stress en deadlines aanwezig, maar toch is dit een heel ander gevoel. Ik heb vooral geleerd om zelfstandig te werk te gaan. ze hielden niet mijn handje vast, maar lieten me mijn eigen gang gaan zodat ik zelf wat kon experimenteren en mijn eigen manier zoeken.

Een leuke anekdote

Als stagiaire bij Blokken mag je voor de opnames beginnen, testen of het spel werkt. Ik nam het dus al twee keer op tegen mijn stagementor in een echt blokkenspel. De eerste keer was ik vrij nerveus, ook al wist ik dat het niet uitgezonden zou worden. Ik ging er echt de volle 100% voor. Jammer, maar helaas verloor ik met een klein verschil van 20 puntjes. Een paar weken later, moest ik dit opnieuw doen. Alweer was mijn tegenstander me te slim af… Hij heeft natuurlijk al jaren ervaring! Hopelijk volgende week maandag derde keer goede keer!

Oeps foutje

Een grote fout is mij nog niet overkomen. De eerste keer visie samen met mijn stagebegeleider was best lachwekkend als ik erop terugblik. Ik was totaal niet mee met wat voor onderwerpen en fragmenten er thuishoren in blokken. Elke vraag moet namelijk nieuws gerelateerd zijn en vaak moet je ook al toekomstgericht gaan nadenken, omdat de opname van een aflevering en de daadwerkelijke uitzenddatum niet samenvallen. De eerste weken was het dus best frustrerend dat mijn ideeën nog niet werden goedgekeurd. Maar naarmate de weken vorderde kreeg ik de smaak te pakken. Meer fragmenten werden goedgekeurd en de complimenten begonnen binnen te komen. Met het einde in zicht is het dan ook fijn dat er al effectief beeldfragmenten van mij te zien zijn op tv!

Nog 2 week stage en mijn avontuur zit erop. Ik ga nog alles geven, maar vooral genieten voor het studentenleven terug begint op de campus!

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
7 dingen die je kan doen in tijden van corona