Van persreizen tot interviews met sterrenchefs en ontwerpers: dit was mijn stage bij Knack Weekend

Sinds dag één van mijn opleiding journalistiek wist ik al dat ik stage wilde volgen bij Knack Weekend. Lifestyle is helemaal mijn ding, en daarin zijn zij de absolute top. Toen ik in november van vorig jaar eindelijk dat verlossende telefoontje kreeg, kon mijn geluk niet op.

Eerste dag

Na wekenlang in spanning leven, was het moment dan eindelijk aangebroken. Met een hoop zenuwen en stress op zak, vertrok ik ’s morgens vroeg naar mijn eerste stagedag. Daar werd ik onthaald door een journalist van Knack Weekend. Na een korte introductie en een kennismakingsrondje kreeg ik meteen enkele kleinere schrijfopdrachten. Ik kreeg uitgebreide feedback op de dingen die ik gemaakt had, waarop ik weer verder kon bouwen. Dat bleek al snel de rode draad te zijn tijdens mijn verdere stage. Bij elk stuk wat ik schreef, kreeg ik concrete feedback waar ik dan verder mee aan de slag kon.

Mijn eerste publicatie

Tijdens mijn eerste werkweek had ik al meteen een online publicatie op zak. Voor de Fashion Revolution Week wilde de onlineredactie een samenvatting van allerlei acties die in dit kader georganiseerd zouden worden. Voor de print werkte ik voornamelijk mee aan de Update, de rubriek vooraan het blad waar nieuwigheden worden beschreven. Mijn echte grote printpublicatie was een portret van twee beste vrienden, waaraan ik samen met een andere journalist mocht meewerken. Dat gevoel wanneer je je naam zo gepubliceerd ziet staan; ge-wel-dig.

Oeps, foutje

Gelukkig heb ik nooit grove fouten gemaakt tijdens mijn stage. (met uitzondering van die paar dt-foutjes, oeps) Maar toen ik een onlineverslag moest schrijven van het Amerikaanse Met Bal schatte ik mijn benodigde tijd verkeerd in, waardoor het stuk later dan gepland online werd gezet . Geen groot drama, maar het leerde me wel meer aandacht te besteden aan timemanagement.

Een bijzondere ontmoeting

De bekende Belgische modeontwerper Walter Van Beirendonck stopt als directeur bij de modeacademie in Antwerpen. Na een lange succesvolle carrière als lesgever gaat hij op pensioen. Voor die speciale gelegenheid maakte Weekend een nummer met hem in de hoofdrol én als gasthoofdredacteur. Enkele van zijn laatstejaarsstudenten werden uitgenodigd om tijdens een fashionshoot hun creaties te tonen, en ik werd gevraagd mee te helpen! Ik mocht enkele studenten interviewen over hun ervaring met de ontwerper. Walter Van Beirendonck was zelf ook aanwezig en om zo’n icoon uit de Belgische mode te ontmoeten, is toch wel een hele eer.  

Veel geleerd

En of ik veel geleerd heb tijdens deze weken. Door de constante, opbouwende feedback is het verbeteren van mijn schrijven gegeven. Als ik mijn eerste teksten vergelijk met de stukken die ik op het laatste maakte, zie ik absoluut een vooruitgang. Daarnaast heb ik hands-on geleerd hoe een redactie werkt, en hoe een magazine tot stand komt. Natuurlijk krijg je tijdens je opleiding wel een idee, maar hoe het er in de realiteit aan toe gaat is natuurlijk iets helemaal anders.

Anekdote

Tijdens een dag thuiswerken werd ik plots gebeld door een collega. Of ik mee zou willen gaan met een persreis naar Den Haag? Natuurlijk wil ik dat, wanneer vertrek ik?!
Het thema van de reis was duurzaamheid, en hoe de stad hieraan probeert te werken. Een hele dag lang werden ik en andere genodigden rondgeleid door de stad, op e-fietsen. Eten, drinken, alles werd door de organisatie voorzien. Daarnaast werden er voor mij twee nachten geboekt in een prachtig hotel aan de pier in Scheveningen. Het was een zeer interessante reis, waarover ik nadien een online reizenstuk schreef. Maar wow, wat een toffe ervaring.

De afgelopen negen weken waren enorm leerzaam en gevuld met nieuwe ervaringen. Van het bijwonen van een mode-event in Antwerpen tot sterrenchefs interviewen, maar ook het dagdagelijkse kantoorleven tot het schrijven van stukken. Ik heb genoten van elke kans en elke ervaring, en dat ga ik deze laatste twee weken zeker verder zetten.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Melissa (20): “Ik heb iets te veel naar de bad bitch playlist geluisterd”