The life of a journalist

Mijn 8 weken stage beleven bij VTM Nieuws en HLN, het hartje van de journalistiek, was een enorme ervaring die ik nooit ga vergeten. Alle dagen omringd zijn door de beste journalisten van het land, klinkt als een droom voor elke beginnende journalist. Ik vind het jammer dat deze mooie periode voorbij is en zou graag alles opnieuw willen ervaren.

Mijn eerste dag

Mijn eerste dag als stagiaire bij VTM Nieuws, HLN Video en Showbizz ging erg goed! Ik heb een opleiding gekregen over de werking van het interne systeem , welke programma’s er worden gebruikt en hoe artikels/video’s op de website geplaatst worden. In het begin was ik overweldigd door de hoeveelheid informatie, die ik toebedeeld kreeg. Ik realiseerde niet dat een video/artikel plaatsen op de website, via zoveel verschillende stapppen moest gebeuren. Ik creëerde een notitielijstje van twee pagina’s zodat ik alles kon memoriseren. In het begin ging het er hectisch aan toe, maar met de tijd werd ik steeds beter. Op het einde van mijn stage kreeg ik een video/artikel in een paar minuten op de website.

Mijn eerste publicatie

Mijn eerste video had ik, vol trots, op de eerste dag gemaakt. Deze heb ik toen ook gelijk naar al mijn vrienden en familieleden toegestuurd, met daarbij de tekst: ‘Kijk, ik heb deze video gemaakt en dat staat online’. Ik heb in totaal ongeveer 80 verschillende video’s en artikels gemaakt voor HLN, waarvan er een hoop in de meest bekeken video’s zaten (+ 100.000 kijkers). Daarnaast heb ik ook nog reportages voor VTM Nieuws vertaald in het Russisch/Oekraïens, deze vertalingen waren voor zowel het nieuws van 13 als 19 uur.

Een bijzondere ontmoeting

Ik heb veel bijzondere, ambitieuze mensen ontmoet, waaronder acteurs, politici en wellicht wel de meest bijzondere ontmoeting, Christian Van Thillo.
Het was ochtend en ik moest vroeg beginnen. Ik was mijzelf aan het haasten en was snel, met muziek in mijn oren, naar het werk gefietst. Toen ik arriveerde bij DPG Media, Antwerpen en met mijn badge de fietsenkelderdeur opendeed, stond meneer Christian Van Thillo daar. Ik geloofde mijn ogen niet en hij zei ‘Goeiemorgen’. Ik hoorde hem niet goed door de luide muziek en riep ‘Goeiemorgen’ naar hem toe (wat moest hij wel niet denken). Op dat moment had ik een lang kleed en hakken aan. Hij vroeg of ik het niet te koud had, waarop ik ‘Nee’ zei. Hij had een warme jas en muts op en ik vroeg aan hem of hij ‘Het juist niet te warm had?’. We waren aan het lachen met elkaar. Uiteindelijk heeft hij zijn muts weggestopt en wenste hij me een fijne dag toe. Ik had nooit gedacht dat ik de CEO van DPG Media verwarrend in de fietsenkelder zou tegenkomen.

Veel geleerd

Naast heft feit dat deze stage mij veel journalistiek inzicht heeft gegeven, ben ik door deze ervaring ook gegroeid als persoon. Ik heb veel geleerd en ben beter geworden in taal, video’s monteren, filmen, website beheer, voxpops, teksten schrijven voor het nieuws etc. Ik raad deze stage iedereen aan!

Je leert logischerwijs ook van de journalisten die te werk zijn bij News City. Ik ben een paar keer meegeweest met Jarne Rediers (journalist Showbizz en Q-Music presentator) en hij gaf me tips over hoe je een interview moet doen en hoe je je moet gedragen, dat heeft me erg geholpen. We hebben een paar interviews gedaan met muziekartiesten als Rolf Sanchez, actrices als Marie Verhulst en personages van FC De Kampioenen. Dit was een bijzondere en unieke ervaring.

Oeps foutje

Ga nooit filmen met hoge hakken, een tip die ik iedereen kan geven en een fout die ik zelf heb gemaakt.
Mijn stagementor (hoofdredacteur HLN Video), vroeg aan mij of ik een stilstaand live-shot kon filmen voor de ingang van het gerechtsgebouw, tijdens het proces van Sanda Dia in Hasselt. De livesessie kon helaas niet doorgaan vanwege het feit dat het geen openbaar terrein betrof, waardoor ik als gevolg normale beeldvideo’s moest filmen. Toen de reuzegommers arriveerden met hun advocaten, was het een concurrentieproces tussen de journalisten van verschillende media. De strijd: ‘Wie de beste quotes kan regelen en beeldkadrages kan maken’. Vanwege mijn verkeerde schoenkeuze, was de uitdaging voor mij zeer groot om door de menigte van journalisten te bewegen. Het was me uiteindelijk gelukt om goede beelden te maken, die ook later werden uitgezonden via HLN Live en VTM Nieuws.

Anekdote

Ik had me een dag chique aangekleed door een jurk en hoge hakken te dragen. Opeens vroeg journaliste Bo Van Spilbeeck aan mij: ‘Heb je zin om mee te komen op reportage?’ Ik vroeg me af naar waar we gingen, maar wist dat het iets te maken had met Assisen 4, een theaterstuk in Antwerpen.

Plots, sta ik in het dure hotel The Botanic Sanctuary, omringd door grote acteurs en BV’s als James Cooke, Bieke Ilegems, Walter Damen… Ik kreeg oesters en champagne aangeboden en klinkte een glaasje met deze BV’s. Volgens Bo hoorde ik helemaal in het plaatje en was ze blij dat ze me had meegenomen. Op de redactie sprak ze nog de woorden uit tegen collega’s: ‘Margarita had even hoge hakken aan als Bieke Ilegems’.

Dit was toch wel één van mijn meest bijzondere dagen. Een stage om nooit te vergeten!

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Rolstoelgebruiker Austin (25): “soms vraag ik me af of de chauffeur overweegt om gewoon door te rijden”