Socialmedia-expert Jessica Van Humbeeck: “TikTok en veiligheid gaan gewoon niet samen”  

De populariteit van sociale media neemt nog steeds toe. Toch heeft niet iedereen goede bedoelingen en daarom wil TikTok met een nieuwe functie komen waarbij minderjarigen niet meer live kunnen.  Jessica Van Humbeeck is gespecialiseerd in  sociale media en begrijpt dat jongeren niet altijd in een veilige online omgeving zitten.    

 Iedereen kan livestreams bekijken dus ook mensen met slechte bedoelingen. Ze kunnen de live volgen en vragen stellen aan de kinderen en ongepaste reacties plaatsen. Het is dus wel een goede switch, maar anderzijds denk ik bij mezelf: “wat maakt het uit”. TikTok en veiligheid gaan gewoon niet samen.  

Waarom denkt u dat deze kinderen het kwetsbaarste zijn?  

Omdat zij nog een te positief beeld van de wereld hebben. Daardoor kunnen ze gemakkelijker opgelicht worden door mensen met foute bedoelingen. Bepaalde volwassenen kunnen zich uitgeven voor kinderen en bijvoorbeeld expliciete beelden aan hen  vragen.   

Vindt u de schrapping de juiste oplossing of denkt u dat er een betere manier is?  

Er zijn heel veel betere manieren denk ik. Een app met ouderlijk toezicht zou al een groot verschil kunnen maken en zo moet je tenminste de jongeren niets afpakken. Een bekend fenomeen is dat als je een puber vraagt om iets niet te doen, dat deze het juist wel gaat doen. Dat is hoe jongeren en zeker pubers in mekaar zitten.  

Hoe gaat het evolueren? Gaan jongeren binnenkort nog minder toegankelijkheden hebben op sociale media?  

Jongeren gaan niet minder toegang krijgen, maar er zullen wel altijd nieuwe sociale media bijkomen. Hier gaan ze wel op terecht kunnen en hoe meer de traditionele sociale media afgeschermd worden van de jeugd, hoe meer ze naar alternatieven zullen zoeken. Denk bijvoorbeeld aan Messenger en Telegram.  

En denkt u dat andere sociale media zullen volgen?  

Het zal ervan afhangen hoe positief de maatregel van TikTok onthaald wordt. Meta, Instagram en Facebook dus, kijken hier heel anders naar, omdat zij zeker zijn dat er op hun platform niet misbruikt wordt en omdat zij daar toch nog iets meer toezicht op houden. Dus ik denk niet dat heel snel zal zijn, tenzij TikTok hier een enorm gebruikersaantal mee gaat winnen.   

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
De voorbereidingen voor de kerstdagen schakelen een versnelling hoger