Stock winterbanden

Zijn winterbanden nog noodzakelijk?

Oktober is voor veel mensen de winterbandenmaand. Maar zijn deze nog wel nodig? Kevin De Vlieghere van Auto5 in Wilrijk verklaart de voor- en nadelen. 

Hoe zit het bij jullie met de verkoop van winterbanden?

“De verkoop hangt enorm af van de voorspellingen voor de winter. Wanneer er aangekondigd wordt dat het een strenge winter zal worden, stijgt onze handel exponentieel. Nu zien we vooral mensen die seizoenenbanden willen aankopen. Werknemers met leasewagens zijn bij ons wel vaste klanten want zij worden verplicht van hun werkgever om winterbanden te plaatsen.”

Hoe komt het volgens u dat meer mensen kiezen voor vierseizoenenbanden? 

“Je hebt met vierseizoenenbanden over het algemeen meer mogelijkheden. Je hoeft bijvoorbeeld niet meer te wisselen van banden waardoor je een heel jaar door met dezelfde banden kan blijven rijden.”

Winterbanden zorgen voor een hoger brandstofverbruik, waarom zou je deze dan nog moeten kopen? 

“Als je kan kiezen tussen een hoger verbruik of veel meer veiligheid, wat kies je dan? Door de klimaatverandering passen mensen hun gedrag aan. 20 jaar geleden stonden we tot onze knieën in de sneeuw, nu lopen we in T-shirt rond. Dat heeft uiteraard invloed op onze verkoop.”  

Waarom nemen mensen dan nog winterbanden? 

“De meeste winterbanden worden verkocht aan vakantiegangers. Wij zien heel veel mensen die tijdens de winterperiode op skivakantie gaan en daarvoor de auto nemen. De meest bekende skigebieden voor Vlamingen zijn Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk. Daar zijn winterbanden wel verplicht. In Frankrijk zelf is het niet overal verplicht, enkel in de berggebieden. Als je deze landen wil doorkruisen is het noodzakelijk voor je veiligheid om winterbanden te hebben.”

In onze buurlanden zijn winterbanden verplicht, waarom is dat in België niet het geval, denkt u?

“België is een te klein land. Je kan heel het land rond rijden maar geen groot verschil voelen in temperatuur, wegdek en hoogteverschillen. Eigenlijk zijn hier vooral autostrades en kleine geasfalteerde wegen en daarvoor heb je absoluut geen winterbanden nodig. Ik heb zelf jarenlang zonder winterbanden gereden en nooit problemen ondervonden. Het is pas sinds de laatste jaren dat ik hierin geïnvesteerd heb om de veiligheid van mijn kinderen te garanderen.” 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Krakers in de Croky Cup