Antwerpse werkgroep lanceert debat over studentendopen

Dit academiejaar organiseren verschillende studentenverenigingen opnieuw studentendopen, maar met nieuwe maatregelen. Een werkgroep van studenten en onderwijsinstellingen lanceert daarom een project voor het herdefiniëren van de welkomst- en dooprituelen. Fabienne Felle coördinator bij Vzw Stan, een samenwerking van de stad en studenten om het studentenleven in Antwerpen uniek te maken, denkt ook mee na over wat er anders kan om de negatieve kant.

Zijn er aanpassingen voor de studentendopen van dit academiejaar en wat kunnen zij verwachten naar de toekomst toe? 

“Studentenverenigingen kunnen zeker en vast veranderingen verwachten en die veranderingen gaan we samen vormgeven. We hebben in Antwerpen samen met de studenten, de instellingen en de stad een traject opgezet om welkomstrituelen, waar dopen deel van uitmaken, te bespreken en vorm te geven. Vorig academiejaar vonden de voorbereidende gesprekken plaats, dit academiejaar is de werkgroep volop gestart, en op 8/11 is een lanceringsmoment voorzien.  

Op 26 november kunnen de studenten die een ambassadeursrol willen opnemen in een werkgroep met afvaardiging vanuit studenten en onderwijsinstellingenaansluiten bij het kick-off event. Doorheen het academiejaar worden op verschillende manieren zoveel mogelijk studenten bevraagd en uitgenodigd om mee vorm te geven aan die welkomstrituelen.” 

Wat is de oorzaak van de aanpassingen voor de studentendopen van dit academiejaar?  

“Na de eerste hoorzitting op het proces Sanda Dia had de KU Leuven de regels voor studentendopen al onder de loep genomen. Vanaf dit jaar worden de schachtenverkoop, waarbij studenten worden verkocht aan een ouder praesidiumlid afgeschaft en verboden. Ook andere vernederende en niet mensvriendelijke activiteiten zijn voortaan strafbaar. Veel verenigingen hebben deze aanpassingen ondertekend. Toch zijn er een aantal verenigingen die niet akkoord gaan met de nieuwe regels.” 

Hoe kijken jullie naar de nieuwe aanpassingen?  

“Wij zagen te vaak vernederingen, verspilling, soms gevaarlijke en veel absurde taferelen terug tijdens de studentendopen. Onherkenbare jongvolwassenen die door leeftijdsgenoten op een onbegrijpelijke manier worden aangesproken, of vaker toegeroepen en soms gemanipuleerd worden. Het is jammer dat wij als vereniging voor en door studenten ons vaak hebben afgevraagd ‘wat bezielt de studenten nou?’. Toch blijven ook veel studenten het gedrag bij de oude studentendopen verdedigen. Zij zeggen vaak ‘ik maakte het ook mee en zo erg was het niet’ Maar vonden zij het wel echt leuk?  

De echte traditie achter de studentendopen is natuurlijk een fijne tijd hebben en nieuwe vriendschappen creëren. De absurde spelletjes moesten stoppen en door het afschaffen van de schachtenverkoop is er een hele grote stap gezet. Wij mogen gerust nadenken om een andere weg in te slaan.  Al is het maar om het afgelopen onvoorziene jaar te vergemakkelijken. Het is daarom belangrijk om het gedrag van studenten te stimuleren en te sturen om zo extreme ongelukken te voorkomen”. 

Heeft de zaak van Sanda Dia een grote rol gespeeld bij de nieuwe maatregelen? 

“Het overlijden van Sanda Dia heeft de dialoog rond dooprituelen wel opnieuw hoog op de agenda geplaatst bij studentenclubs, de instellingen en de politiek. Het is dus tijd om de koppen opnieuw bij elkaar te steken, een aantal dingen in vraag te stellen, en te komen met een nieuw kader om, onder andere, ook die soms zeer pijnlijke uitzonderingen aan te pakken.” 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Gokbedrijven nemen de sportwereld over