Tine Rams van UA: “De dag van de wetenschap is voor iedereen relevant”

De dag van de wetenschap vindt plaats op zondag 27 november. Universiteit Antwerpen nodigt iedereen uit om deel te nemen aan verschillende activiteiten rond het thema zoals workshops, shows en demonstraties voor jong en oud. Tine Rams van Universiteit Antwerpen maakt deel uit van de organisatie en legt uit hoe belangrijk wetenschap is voor iedereen.

Waarom is het belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan de wetenschap?

“Daar zijn verschillende redenen voor. We willen vanuit het hoger onderwijs laten zien waar we mee bezig zijn maar vooral hoe relevant het voor iedereen is. Iedereen heeft wetenschap nodig in zijn dagelijks leven. We willen de mensen vertrouwen geven in de wetenschap. Hoe meer ze er over weten, hoe sneller ze er beroep op zullen doen”

Wat staat ons te wachten in Antwerpen zondag?

“Op de stadscampus van de UA zullen meer dan 65 activiteiten plaatsvinden die verschillende wetenschappers in elkaar staken. Er worden lezingen gegeven maar ook demonstraties waarbij onderzoekers hun werk op een begrijpelijke manier laten zien. Zo kan je bijvoorbeeld te weten komen hoe men kanker kan opsporen met een 3D navigatiesysteem of wat er gebeurt in onze hersenen tijdens een depressie of andere psychische aandoening. Ook voor kinderen zijn er verschillende workshops. Ze kunnen er leren hoe je zelf tandpasta en bruisballen maakt en hoe je je DNA kan namaken uit snoep. Iedereen is dus welkom en alle activiteiten zijn volledig gratis.”

Zijn er ook op andere plaatsen dingen te doen?

“Ja, over heel Vlaanderen vinden activiteiten plaats. We proberen samen met andere universiteiten en hogescholen onze krachten te bundelen zodat er in verschillende steden gelijkaardige dingen gebeuren. Ook elke wetenschappelijke instelling, organisatie of bedrijf kan zelf de handen uit de mouwen steken en iets organiseren.” 

Wat moet iedereen volgens u zeker gezien hebben zondag?

“De Nederlandse wetenschapsjournalist George Van Hal geeft een lezing over wetenschap en Hollywood. Hij laat fragmenten zien uit verschillende films en legt uit of dat in het echt wel zomaar kan. Dat is volgens mij echt heel interessant. Voor kinderen en jongeren is er ook een workshop die te maken heeft met het klimaat. Dat is volgens mij zeer actueel dus zou ik ook zeker aanraden.”

Vorig jaar verliep alles digitaal, dit jaar gebeurt alles weer fysiek. Hoe verlopen de voorbereidingen?

“De vorige twee edities gebeurden inderdaad digitaal. We namen toen alle workshops en lezingen op zodat iedereen het van thuis uit kon volgen of zelf kon proberen. Gelukkig mogen we dit jaar alles weer op onze stadscampus organiseren, dat is echt veel leuker.”

“De voorbereidingen verlopen vlot maar het is een groot evenement. We proberen als organisatie samen te zitten met elke wetenschapper die tijd en zin heeft om iets in elkaar te steken. Dan denken we samen na over hoe we alles op een duidelijke manier naar buiten kunnen brengen tot we een overeenkomst vinden. Wij verzorgen ook de communicatie met andere partners, instellingen of musea zoals verschillende hogescholen of het KMSKA. Je begrijpt uiteraard dat dit veel tijd en werk vergt.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Sam Dejonghe
Nieuwe Grand Prix belooft spektakel